زیر و بم فدراسیون فوتبال 5 ستاره از دید دکتر غفاری
گفت و گو با دکتر حسن غفاری از شاهکارهای فدراسیون 5 ستاره تا خواسته مردود النصری ها
با دکتر حسن غفاری، نایب رئیس سابق فوتبال غرب آسیا درباره چالش هایی که این روزها میان فوتبال ایران و عربستان پیش آمده، شکایت برانکو از پرسپولیس و احتمال کسر امتیاز از این تیم و عملکرد فدراسیون فوتبال در موارد حقوقی فوتبال گفتوگو کردیم او معتقد است فوتبال ایران باید در ساختار آموزش و مدیریت خود تحولی جدی ایجاد کند. در غیر این صورت فوتبال ایران همواره طرف بازنده در پرونده های ارجاعی به AFC یا فیفا خواهد بود.
عملکرد ضعیف فدراسیون درباره رای محرومیت ایران از میزبانی در آسیا
دکتر غفاری ابتدا به موضوع محرومیت تیم های ایرانی از میزبانی در لیگ قهرمانان آسیا اشاره می کند: کنفدراسیون فوتبال آسیا، ایران را از حق میزبانی در لیگ قهرمانان آسیا برابر تیم های عربستانی محروم کرد. در واقع آنها خیلی راحت توانستند در AFC اعمال نفوذ کنند. آنها برای ناامن نشان دادن ایران هیچ دلیل محکمی نداشتند و خیلی راحت موفق شدند کنفدراسیون فوتبال آسیا را با منافع خودشان همراه کنند. من اعتقاد دارم فدراسیون فوتبال و مدیران وقت فوتبال صد در صد کوتاهی کردند. می توانستیم خیلی بهتر دفاع کنیم. اگر آنها به خاطر مساله سفارت عربستان چنین درخواستی از AFC داشتند فدراسیون فوتبال می توانست به این دلیل که آنها به خاطر موضوعی سیاسی درخواست محرومیت ایران از میزبانی در لیگ قهرمانان آسیا داده اند را زیر سوال ببرد و بگوید درخواست سعودی ها با اساسنامه فیفا که می گوید فوتبال مستقل از سیاست و نژاد و مذهب و غیره است، مغایرت دارد و AFC نباید به این درخواست توجه کند.
وی ادامه می دهد: ما کارنامه خوب و محکمی در برگزاری بازی های بین المللی داشتیم. چند تورنمنت را در تهران و حتی دیگر شهرها از جمله تبریز برگزار کردیم و در دوره ای حتی میزبان بیشترین بازی های ملی در کشورمان بودیم. بازی هایی که در امنیت کامل برگزار شد و هیچ اتفاقی رخ نداد. البته شاید چند تایی نارنجک هم در استادیم انداخته شد که به خاطر چنین رفتاری معمولا آن کشور را از حق میزبانی محروم نمی کنند بلکه جریمه ای در نظر می گیرند. بنابراین ما در سلامتی میزبانی مان هیچ تردیدی وجود نداشت و یکی از بهترین ها بودیم. نباید آن قدر راحت قافیه را به سعودی ها می باختیم.
اما چگونه باید از حکمی که کنفدراسیون فوتبال آسیا علیه باشگاه های ایرانی صادر کرد جلوگیری می شد؟ غفاری در پاسخ به این سوال می گوید: در همان مقطع باید افراد متخصص جمع می شدند و بازی های بین المللی زیادی که در تهران و دیگر شهرها در نهایت امنیت و سلامت برگزار شده بود را به سند تبدیل می کردند و به کنفدراسیون فوتبال آسیا تحویل می دادند. اما نه تنها چنین راه حل های ساده ای را امتحان نکردیم بلکه حتی سعی نکردیم از اعتبار فوتبال ایران در AFC دفاع کنیم و در کمیته مسابقات به خاطر آن چه که حق مان بود، با دیگر اعضای کمیته مسابقات AFC بحث کنیم.
او ادامه می دهد: مساله اینجا است که همواره هیات رئیسه کنفدراسیون فوتبال آسیا به رای کمیته های مختلف AFC چشم می دوزد. در 99 درصد موارد آن چه که به عنوان رای نهایی کمیته ها صادر شده مورد تایید هیات رئیسه کنفدراسیون فوتبال آسیا هم قرار گرفته است. دلیل این مساله هم روشن است چون در کمیته های مختلف AFC افراد بسیار آگاه و متخصصی حضور دارند که بدون دلیل کافی رایی را صادر نمی کنند. از کمیته حقوقی که وکلای بسیار متبحری در آن حضور دارند گرفته تا کمیته مالی و کمیته داوران و بقیه کمیته ها؛ همه آنها از افرادی تشکیل شده اند که در کار خود بسیار اهل فن و تخصص هستند.
نکته هایی درباره محرومیت عیسی آل کثیر
محرومیت عیسی آل کثیر. دکتر غفاری در گفت و گو با صبح نو سعی دارد به مساله محرومیت مهاجم پرسپولیس نگاهی حرفه ای داشته باشد. او یادآور می شود: دو راه وجود دارد. راه اول این است که ما هم مثل عده ای که سعی دارند با تعصب به این ماجرا نگاه کنند، رفتار کنیم و حرکت عیسی آل کثیر را قابل دفاع بدانیم. راه دیگری هم هست. به برخی اصول حرفه ای نگاه کنیم و ببینیم در کجای کار دچار اشتباه شده ایم. من به عنوان فردی که عاشق مملکت و فوتبال کشورم هستم و همیشه دوست دارم اتفاقات خوبی برای فوتبال ملی و باشگاهی ما رقم بخورد حرکت آل کثیر را تایید نمی کنم. دلیل این حرفم این است که اگر فوتبال ما حرفه ای بود و باشگاه ها صاحب آکادمی فوتبال به معنی واقعی آن بودند هرگز چنین اتفاقاتی برای بازیکنان و تیم های مان رخ نمی داد. در آکادمی به بازیکن آموزش های لازم داده می شود و در کنار آموزش مسائل فنی به بازیکن مسائل مهمی درباره درست فکر کردن هم می آموزند. حتی به او می آموزند که چه نوع خوشحالی هایی ممکن است حساسیت برانگیز باشد و نوعی توهین به تیم مقابل تلقی شود و چه نوع خوشحالیهایی مجاز است. در واقع به بازیکن آموزش داده می شود که چطور حتی از شادی گل خود لذت ببرد بدون آنکه تیمش را به مخاطره بیندازد. این در حالی است که باید بدانیم در فوتبال حتی توهین به یار خودی نیز مشمول جریمه هایی است که شاید خیلی از بازیکنان ما با قوانین مربوط به آن آشنا نباشند.بنابراین بهتر است به جای اینکه این بازیکن ارزشمند که من برایش خیلی احترام قائل هستم را به مسیر درست و حرفه ای سوق بدهیم و او را در مسیری قرار ندهیم که فوتبال خود را با چنین حاشیه هایی خراب کند.تاکید می کنم که امروز همه ما باید تلاش کنیم تا بازیکنان و مربیان ما به خوبی با قوانین آشنا شوند. ما در آموزش و مدیریت فوتبال ساختار ضعیفی داریم. اگر در آموزش و مدیریت ضعف نداشتیم همان شبی که عیسی آل کثیر در بازی برابر السد پیراهن خود را بعد از زدن گل از تن درآورد و کارت زرد گرفت به او تذکر می دادیم که دیگر دچار چنین اشتباهی نشود و تیمش را از مهاجم خوبی مثل خودش محروم نکند.
عضو سابق کمیته انتقالی فیفا سپس به ضعف مدیریتی در باشگاه پرسپولیس اشاره می کند و می گوید: اگر مدیریت درستی داشتیم در قرارداد این بازیکن می نوشتیم که گرفتن کارت زرد بی مورد حتی می تواند جریمه هایی برایش به دنبال داشته باشد.در برخی بازی های بازیکن کارت زرد می گیرد و مورد تشویق مربی یا مدیر باشگاه هم قرار می گیرد چون در موقعیتی که مهاجم حریف می رود تا گلی به ثمر برساند بازیکن تصمیم می گیرد ضمن زدن توپ، از حرکت مهاجم به سمت دروازه جلوگیری کند و با تکل خود یک گل را از حریف می گیرد و تیمش را نجات می دهد. خب ممکن است کارت زرد هم بگیرد اما یک جایی هم هست که گرفتن این کارت زرد به تیم شما آسیب می زند. در چنین موقعیتی مربی یا مدیر باید به بازیکن تذکر بدهد. به نظر من اگر گل محمدی که من برایش احترام زیادی قائل هستم بعد از آن کارت زرد به آۀ کثیر تذکر می داد شاید خوشحالی بعدی این بازیکن این قدر پرسپولیس را به دردسر نمی انداخت. من این حرف ها را نمی گویم که کام پرسپولیسی ها را تلخ کنم. من هم مثل همه ایرانی ها از رفتن نماینده کشورم به فینال لیگ قهرمانان اسیا خوشحال هستم و احساس غرور می کنم. اینها را به این دلیل عرض می کنم که در مقطعی دیگر شاهد چنین اشتباهاتی نباشیم.نمی خواهم مثل بعضی ها دستم را کنار چشم هایم بگذارم و بگویم مگر چه اتفاقی افتاده؟ شادی بعد از زدن گل این همه جنجال ندارد و .... نه. ما باید مثل دهداری ها در فوتبال برخورد کنیم. هر چیزی که باعث ایجاد سوءتفاهم می شود را کنار بگذاریم و فوتبال را با اخلاق دنبال کنیم.در این صورت به آینده این بازیکنان و فوتبال ایران کمک کرده ایم. همین الان کمیته آموزش فدراسیون فوتبال باید به این فکر بیفتد که قوانین مربوط به شادی بعد از زدن گل را به بهترین نحو به باشگاه ها آموزش بدهد تا بقیه تیم ها حساسیت های AFC و فیفا را در این زمینه بدانند. در غیر این صورت ممکن است این اتفاق در مقطع بسیار حساس دیگر تکرار شود و یک تیم ایرانی یا حتی تیم ملی ما به بدترین شکل ممکن مجازات شود.البته این را هم بگویم که 8 ماه پیش AFC به فدراسیون های عضو خود در خصوص بروز رفتارهایی که مصداق نژادپرستی است تذکراتی داده که متاسفانه فدراسیون فوتبال حتی تا این حد به خودش زحمت نداده که این تذکرات را در قالب آیین نامه یا بخشنامه به باشگاه های ایران ابلاغ کند.
غفاری اما معتقد است حالا باید با تمام ظرفیت ممکن از آل کثیر حمایت کنیم تا محرومیتش کاهش پیدا کند: البته حرف های من اصلا منافاتی با اعزام یک تیم حقوقی کار درست به AFC ندارد. ما باید با همه توان مان به آل کثیر کمک کنیم که محرومیتش کاهش پیدا کند و شرایطی برای پرسپولیس به وجود بیاید که خیلی زودتر از 6 ماه بتواند از مهاجم با کیفیت خود استفاده کند. نماینده فوتبال ایران نباید از داشتن چنین بازیکن ارزشمندی در فینال آسیا محروم بماند.به نظرم می توانیم شرایطی را فراهم کنیم که این محرومیت حداقل نصف شود و زمینه بازگشت دوباره این بازیکن به میادین را فراهم کنیم.در این زمینه جمع آوری عکس های شادی بعد از گل آۀ کثیر در بازی های داخلی می تواند مثمر ثمر باشد.
طلب برانکو و خواسته مردود النصری ها
عضو سابق کمیته بین الملل AFC سپس به موضوع طلب برانکو از باشگاه پرسپولیش اشاره می کند. غفاری خاطرنشان می کند: فیفا در خصوص طلب برانکو از پرسپولیس یک ماه فرصت داده بود. قبل از این یک ماه هم خود برانکو چند بار به باشگاه پرسپولیس فرصت داده بود تا حق و حقوقش را بپردازند اما متاسفانه از این مهلت یک ماهه فیفا تنها 48 ساعت باقی مانده و حالا باشگاه پرسپولیس خودش را در کوچه ای بن بست قرار داده. مدیران این باشگاه وقت زیادی را هدر دادند. زمانی که دلار 15 هزار تومان بود می بایست پول برانکو را پرداخت می کردند. اما ندانم کاری، ضعف و عدم برنامه ریزی این مدیران، حالا باشگاه پرسپولیس را به این نقطه رسانده که امکان دارد 6 امتیاز این تیم کسر شود. من خبر دارم که برانکو خیلی با مدیران باشگاه مدارا کرد. او یک مربی با شخصیت است که برای پرسپولیس خیلی خوب کار کرد اما وقتی قرار شد حق و حقوق خود را مطالبه کند هر روز و هر ماه با وعده های بی جهت سعی داشتند او را از حقوقش محروم کنند. حق برانکو است که طلبش را بگیرد.
شکایت النصر از پرسپولیس؛ غفاری نسبت به شکایت عربستانی ها نیز اینگونه واکنش نشان می دهد: در مورد شکایت النصر باید عرض کنم که شکایت آنها بیخود و بی جهت است و به جایی نخواهد رسید.ساختار کنفدراسیون فوتبال آسیا کاملا حرفه ای است. رای صادر شده درباره رد شکایت النصر از پرسپولیس اصلا به کمیته استیناف AFC کشیده نشد که النصری ها حالا خواهان برکناری بیگلری، رییس ایرانی استیناف هستند. اصلا النصری ها حق ندارند درباره بیگلری و نبودنش در استیناف اظهارنظر کنند. چون همان طور که عرض کردم ساختار AFC حرفه ای است و هر گاه استیناف مسئول رسیدگی به شکایت النصر درباره پرسپولیس شود آقای بیگلری اصلا حق رای نخواهد داشت و به هنگام رای گیری باید از اتاق کمیته خارج شود. همین طور اگر استیناف یک عضو عربستانی داشته باشد هم حق رای در این مورد را نخواهد داشت. اینها مواردی است که در AFC و ساختار آن تعریف شده و نیازی هم به این جنگ های روانی نیست. خواسته النصری ها در مورد برکناری بیگلری مثل این است که پرسپولیس به AFC بگوید امیر قطر را کنار بگذارید. آقای بیگلری توسط مجمع AFC انتخاب شده و یک باشگاه حق ندارد چنین درخواستی را ارائه کند. ضمن اینکه فیفا هم حق ندارد رییس استیناف AFC را برکنار کند. تنها در مواقعی چنین حقی دارد که آن عضو کار غیر اخلاقی و غیر ورزشی انجام داده باشد.
عملکرد فدراسیون تاج
از دکتر غفاری می پرسیم فدراسیون فوتبال آقای تاج چقدر در موضوع کسب کرسی و اعمال نفوذ برای حفظ امتیازهای فوتبال ایران موفق بوده است؟ غفاری در این باره تاکید می کند: نمی توانم بگویم فدراسیون فوتبال آقای تاج در بحث صاحب نفوذ شدن در کنفدراسیون فوتبال آسیا ضعیف عمل کرد بلکه باید تاکید کنم خیلی خیلی ضعیف عمل کرد.این فدراسیون هیچ وقت متوجه این موضوع نشد که صاحب کرسی بودن با نفوذ داشتن در کمیته های مختلف AFC با هم فرق دارد. هر چند این فدراسیون کرسی هایی که به زحمت به دست آمده بود را هم از دست داد. حتی یک بار با مترجم سفارت به جلسه AFC رفتند و آقای تاج وقتی بیرون آمد عرق پیشانی اش را خشک کرد و گفت بالاخره موفق شدیم حق میزبانی در بازی های آسیایی را به باشگاه ها برگردانیم. اما چند روز بعد AFC تاکید کرد که محرومیت تیم های ایرانی از میزبانی در آسیا همچنان پابرجاست. یعنی آقایان اصلا متوجه نشده بودند که در آن جلسه چه گذشته و از چه چیزی دفاع کرده اند یا چه چیزی را رد کرده اند! این جای تاسف دارد. ما در کمیته مسابقات یک عضو عربستانی داشتیم که اصلا زبان انگلیسی نمی دانست. ما چند ساعت با دیگر اعضا بر سر مسابقات و شکل برگزاری و زمان بازی ها بحث و جدل می کردیم و این آقا همین طور بدون هیچ حرفی می نشست. در آخر جلسه اگر از او به انگلیسی چیزی می پرسیدیم در جواب می گفت بله هوا خیلی خوب است.باید بگویم متاسفانه فدراسیون فوتبال و مدیران ما همین نقش را در AFC ایفا کردند و اصلا زبان انگلیسی بلد نبودند که بتوانند از حق فوتبال ایران دفاع کنند. بنابراین در این مورد مهم باید به مدیران فوتبال نمره خیلی ضعیفی بدهیم./صبح نو
دیدگاه تان را بنویسید