کرونا ویروس/ علایم جدید کرونای انگلیسی چیست؟+ جزئیات مهم
وزیر بهداشت، از شناسایی اولین مورد ویروس انگلیسی در کشور خبر داد.
کروناویروس خانواده بزرگی از ویروسها است. کروناویروس در دههٔ ۱۹۶۰ کشف شد.کروناویروس بهطور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا میکند.کروناویروس معمولا با آنفولانزا و سرماخوردگی اشتباه گرفته میشود. کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ (SARS-CoV-2)، در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد.
رئیس آزمایشگاه مرجع کشوری انستیتو پاستور ایران گفت: حداقل ۲۳ جهش ژنتیکی جدید در ویروس انگلیسی کرونا شناسایی شده که مهمترین آنها تغییر در آمینواسید ۵۰۱ پروتئین اسپایک است که احتمال میرود در افزایش سرایتپذیری نقش داشته باشد.
مصطفی صالحی وزیری، ویروس شناس درباره ویروس انگلیسی کرونا گفت: ارزیابی پژوهشگران انگلیسی نشان میدهد که ویروس کرونا در انگلیس ۵۰ تا ۷۰ درصد سرایتپذیری بیشتری نسبت به ویروسهای قبلی دارد.
وی ادامه داد: این درصد بر اساس مدلسازی آماری اعلام شده و باید مطالعات ویروس شناسی آن را تایید کند اما این موضوع نگرانیهای جدی به وجود آورده است.
صالحی، تفاوت اصلی این ویروس با نوعهای قبلی در تعداد جهشهای جدید و سرعت انتشار آن دانست و گفت: این جهش ژنتیکی از نظر بهداشت عمومی و کنترل پاندمی باید توسط نظام سلامت کشورها، جدی گرفته شود.
وی به شناسایی نخستین فرد مبتلا به ویروس انگلیسی در کشور اشاره کرد و گفت: ابتلای نخستین مورد بیماری در کشور توسط انستیتو پاستور ایران مورد تایید قرار گرفته است.
صالحی در پاسخ به این سوال که چرا ویروسها به خصوص کرونا جهش پیدا میکند، اظهارکرد: هر موجود زنده از جمله ویروس که تکثیر پیدا میکند، میتواند جهش هم پیدا میکند.
وی ادامه داد: ویروسها از نظر ماده ژنتیکی به ۲ دسته آر انای (RNA) یا دی انای (DNA) تقسیم میشوند؛ آنهایی که آر انای دارند، به دلیل اینکه از آنزیمها استفاده میکنند، مستعد خطا هستند به عبارتی جهش را به خوبی نمیتوانند کنترل کنند و جهش یا موتاسیون در آنها زیاد است.
صالحی افزود: ویروس کرونا در مقایسه با ایدز و هپاتیت سی دارای آنزیمی است که تا حدی میتواند جهشهای خود را اصلاح کند به عبارتی نرخ بروز جهش در کرونا کمتر از ویروسهای آر انای دیگر است اما باز هم میزان بروز جهش در آن قابل توجه است.
جهش مهم D۶۱۴G در ویروس کرونا چند ماه پیش در انگلیس دیده شد و ماه گذشته هم جهش دیگری در این کشور رخ داد که در هر دوی آنها سرایتپذیری ویروس بیشتر شده است.
سعید نمکی، بعد از ظهر سه شنبه در ارتباط زنده خبری، گفت: اولین مورد ویروس انگلیسی در ایران تایید شده است.
وی با اشاره به شناسایی اولین مورد ویروس انگلیسی در کشور، افزود: این هموطن که از انگلستان آمده بود، با اینکه تست پی سی آر او منفی شده بود، اما آزمایشات بعدی ثابت کرد که مبتلا به ویروس جهش یافته انگلیسی است.
نمکی با تاکید بر اینکه حال این بیمار خوب است، ادامه داد: اطرافیان این بیمار نیز تحت کنترل قرار گرفتهاند و هیچ مورد دیگری از ویروس انگلیسی مشاهده نشده است.
وزیر بهداشت افزود: اعلام این مورد به معنای ترس و وحشت هموطنان نیست و مردم بدانند همه چیز تحت کنترل است.
حقایقی درباره ویروس کرونای انگلیسی
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید انستیتو پاستور با اشاره به ویژگی های ویروس جدید کرونا،گفت: افزایش ۷۰ درصدی قدرت انتقال و افزایش قابلیت اتصال ویروس به سطح سلولهای بدن ازجمله ویژگی های خاص کرونای جدید است.
احسان مصطفوی، اپیدمیولوژیست، رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران در پاسخ به این پرسش که «ویروس جدید کرونا که در انگلیس ظهور کرده است چه ویژگی هایی دارد؟»گفت:نوع جدیدی از ویروس کرونا که تاکنون در مناطق مختلف انگلستان مخصوصا در مناطق جنوبی آن گزارش شده است و گزارشهای پراکندهای از آن از سایر کشورهای اروپایی شده است؛ گفته میشود حدود ۷۰ درصد از نوع رایج این ویروس قدرت سرایت پذیری بیشتری دارد.
وی ادامه داد: این نوع از ویروس کرونا برای نخستین بار در حدود سه ماه پیش در بدن بیماران انگلیسی مشاهده شده است اما توالی کامل ژنوم آن اخیرا انجام شده است.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران افزود: این ویروس جهش یافته در ابتدا ویژگی خاصی از خود بروز نداد و به همین دلیل محققان آن را در زمره جهشهای متعددی که یک ویروس به طور عادی انجام میدهد، می دانستند.
مصطفوی بیان داشت: اما حدود یک ماه پیش این سؤال برای محققان انگلیسی مطرح شد که چرا با وجود افزایش محدودیتهای عمومی، گسترش ویروس در برخی مناطق این کشور کاهش پیدا نکرده است؛ این سوال باعث انجام یکسری تحقیقات وسیع شد و با تعیین توالی ژنوم ویروس مشخص شد که ویروسی جهش یافته در آن مناطق گسترش یافته است.
وی ابراز داشت: ویروس جدید چندین جهش نسبت به ویروس رایج داشته است. یکی از این جهشها زمینه را برای انتشار بیشتر ویروس در بدن فراهم کرده است. جهش دیگر قابلیت اتصال گیرنده ویروس به سطح سلولهای بدن را افزایش داده است و مقابله با آن را دشوارتر کرده است.
رئیس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران اضافه کرد: نهایتا یکی از این جهشها باعث حذف بخشی از ویروس شده است که نتیجه آن افزایش سرایت پذیری ویروس بوده است.
مصطفوی یادآور شد:گفته میشود این حذف ممکن است باعث شده باشد که آنتی بادی تولید شده در بدن بهبودیافتگان از کرونای رایج، محافظت کمتری در برابر ویروس جدید داشته باشد.
وی تصریح کرد: البته تاکنون حداقل هفت نوع جهش یافته ویروس عامل کووید-۱۹ در جهان شناسایی شده است، اما آنچه که نوع جدید ویروس جهش یافته را حائز اهمیت کرده است، سرعت بالای سرایت آن است.
این اپیدمیولوژیست اظهار داشت: به گونهای که گونه جدید که گفته میشد حدود ۱۵ درصد موارد ابتلا در چند هفته پیش در لندن به آن مربوط بوده است، هفته گذشته عامل ۶۰ درصد موارد ابتلا در این شهر بوده است.
مصطفوی افزود: مطالعات دانشگاه امپریال کالج لندن نشان داده است که میزان سرایت پذیری ویروس جدید حدود ۷۰ درصد افزایش یافته است؛ هر چند که این سرعت در جنوب شرقی انگلستان حدود ۴۰ درصد و در لندن و شرق انگلستان به ترتیب حدود ۶۰ درصد بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران ادامه داد: در حالی که به طور متوسط هر فرد در بریتانیا یک و دو دهم فرد دیگر را به کرونا مبتلا میکرد (عدد مولد نسلی)، این عدد در مورد ویروس جهش یافته جدید به حدود ۲ رسیده است.
وی متذکر شد: البته گفته میشود با توجه به عدم افزایش معنی دار میزان مرگ طی هفتههای اخیر، به نظر نمیرسد که ویروس جدید خطرناکتر و یا مرگبارتر شده باشد. همچنین هنوز شواهدی در مورد سخت تر شدن درمان و یا مقاومت ویروس در برابر واکسن کرونا به دست نیامده است.
مصطفوی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد حداقل سه واکسن مهم تولید شده برای مقابله با کرونا قادر به مقابله با جهش جدید هم هستند و این واکسنها، هنوز کارآیی خود را در این زمینه حفظ کردهاند.
رئیس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران گفت: جهش ویروس هایی نظیر کرونا در مسیر فرار از تأثیرگذاری روش های معمول درمان و پیشگیری (واکسن) است؛ لذا ممکن است در آینده با جهشهای بیشتر ویروس، واکسنهای فعلی هم قادر به نابودی آن نباشند.
وی یادآور شد: لذا شاید واکسنهای کرونا لازم باشد در آینده به روز شوند تا تأثیرگذاری خود را بر روی این جهش ها حفظ کنند. البته یک خوشبینی هم در این راستا این است که جهشهای آینده ویروس به سمت بیماری زایی و سرایت پذیری کمتر ویروس پیش برود.
مصطفوی افزود: سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که از نزدیک با مقامهای بهداشتی انگلستان در ارتباط است و در حال تجزیه و تحلیل دادههای جدید است.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران تصریح کرد: آنها گفتهاند به محض کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویژگیهای این نوع ویروس و تاثیرات آن بر دیگر کشورها، جامعه جهانی را مطلع خواهند کرد.
عباس شاهسونی، با اشاره به تاثیرات آلودگی هوا بر انتقال بیشتر بیماری کووید-۱۹، گفت: آلودگی هوا با انتقال بیشتر بیماری کووید-۱۹ ارتباط دارد و در عین حال منجر به تشدید این بیماری میشود. باید توجه کرد که آلودگی هوا و ذرات آلاینده هوا تا ۱۵ درصد منجر به افزایش موارد مرگ و میر و ابتلای ناشی از کرونا میشود.
آلودگی هوا؛ چهارمین علت مرگ در دنیا
وی افزود: آلودگی هوا چهارمین علت مرگ در دنیا محسوب میشود و بعد از فشار خون بالا، مصرف دخانیات و سوءتغذیه، آلودگی هوا چهارمین علت مرگ و میر است و دومین علت مرگ ناشی از بیماریهای غیر واگیر بعد از مصرف دخانیات قرار دارد. این نشان میدهد که آلودگی هوا اثر زیادی بر افزایش مرگهای زودرس در دنیا دارد.
شاهسونی ادامه داد: در عین حال آلودگی هوا علت ۲۰ درصد از مرگهای ناشی از بیماریهای ایسکمیک قلب، ۱۹ درصد از مرگهای ناشی از سرطانهای ریه، علت ۲۶ درصد از مرگهای ناشی از سکتههای مغزی، علت ۲۰ درصد مرگهای ناشی از دیابت، علت ۴۰ درصد مرگهای ناشی از بیماریهای مزمن انسداد ریوی و ۳۰ درصد مرگهای ناشی از عفونتهای حاد دستگاه تنفسی است. این موارد نشان میدهد که آلودگی هوا میتواند بر روی سکته قلبی، سکته مغزی، سرطان ریه، دیابت و.... موثر باشد.
وی ادامه داد: حال باید توجه کرد که مسیر ورودی آلودگی هوا به بدن، از طریق سیستم تنفسی است و ریهها و سیستم تنفسی را درگیر میکند. این موضوع باعث کاهش ایمنی فرد میشود. کرونا نیز افرادی را که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند، بیشتر درگیر میکند و این یک مسیر افزایش انتقال و تشدید کرونا به دلیل آلودگی هواست. یک مسیر دیگر آن، این است که ثابت شده است که ویروس کرونا میتواند بر روی ذرات معلق ریز بچسبد و وارد سیستم تنفسی فرد شود و ذرات معلق در هوا میتوانند یک نوع مسیر انتقال برای کرونا باشد.
شاهسونی اظهار کرد: در عین حال باید توجه کرد افرادی که در مناطق آلوده زندگی میکنند، سیستم تنفسی آسیب پذیرتری داشند. بر این اساس افرادی که در تهران زندگی میکنند، قاعدتا نسبت به افرادی که در شهرهای کوچک زندگی میکنند، سیستم تنفسی شان آسیب پذیرتر است. زیرا دائما با آلودگی هوا مواجهه دارند. بنابراین با توجه به این مسیرها، آلودگی هوا و ذرات معلق در هوا هم باعث افزایش موارد ابتلا و هم موارد مرگ ناشی از کووید-۱۹ میشوند.
وی تاکید کرد: بنابراین آلودگی هوا تا ۱۵ درصد منجر به افزایش موارد ابتلا و مرگ به علت کرونا میشود.
ناهید خداکرمی، رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران درباره آخرین وضعیت کرونا در پایتخت اظهار داشت: خوشبختانه آمار مرگ و میر و متوفیان کرونا در تهران کاهش پیدا کرده ولی این مسئله دلیل نمیشود که قضیه را تمام شده بدانیم.
وی افزود: نهم دی ۲۸ مورد فوتی و هشتم دی ۳۸ مورد فوتی در تهران به دلیل بیماری کرونا داشتیم و تقریباً میتوان گفت که در هفتههای گذشته روزی ۱۰ مورد از متوفیان کم شده است.
پیک جدید کرونا ویروس
رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه تا آمار مربوط به ابتلا و متوفیان کرونا صفر نشود نمیتوانیم بگوییم که این بیماری مهار شده است، بیان داشت: متاسفانه برخی از مسئولین دونکیشوت بار میگویند کرونا را به خاک نشاندهایم در صورتی که ارزیابی عملکرد ستاد کرونا و سایر گروهها باید توسط سازمانهای بیرونی و دانشگاهی تجزیه و تحلیل شود.
رعایت پروتکل بهداشتی توسط مردم
خداکرمی با بیان اینکه مردم در رعایت پروتکلهای بهداشتی از جمله استفاده از ماسک و فاصله اجتماعی اقدامات موثری جهت کاهش کرونا انجام دادهاند و این شرایط باید همچنان استمرار یابد گفت، خطر پیک جدید و دوباره کرونا بیخ گوش پایتختنشینان و مردم سایر شهرها است نباید غرق در آمار جدید شویم و در شیپور پیروزی بدمیم.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه ادبیات این روزهای مسئولین در حوزه مدیریت کرونا اغراقآمیز است، گفت: در اردیبهشت نیز چنین شرایطی پیش آمد و سبب شد که در شهریور با موج جدید و شدید کرونا مواجه شویم بنابراین باید مقابله با این ویروس با شدت و سرعت قبل همچنان استمرار دارد.
دیدگاه تان را بنویسید