اخبار اقتصادی|سایپا
تغییرات بزرگ در خودروی محبوب سایپا|کادیلا در راه است|تصاویر و مشخصات
تغییر جدید سایپا|ال ۹۰ زیر تیغ جراحی رفت
بروز رسانی بزرگ در یک محصول سایپا.پروژه تولید نسخه ایرانیزه شده از رنو ال 90 یا همان سایپا تندر ۹۰ با نام جدید پی ۹۰ در دستور کار سایپا قرار دارد و براساس تازه ترین اخبار سایپا تندر قرار است به موتور ایرانیزه شده براساس ec5 یا همان tu۵ ارتقا یافته پژو مجهز شود.سایپا تغییرات اساسی در این محصول اجرا می کند.
فیس لیفت جذاب سایپا ال نود
ایرانیها معمولاً خودروهای رنو را بهواسطه کم دردسر بودن میشناسند. یکی از علتهای آنهم حضور ال ۹۰ در بازار است که هرچند امکانات و ظاهر خاصی ندارد اما به کیفیت بالا بهخصوص در بخش فنی معروف است.
اما بعد از تحریمها، رنو ایران را ترک کرد و تولید این محصول متوقف شد. در پاییز سال ۹۹ سایپا اعلام کرد که قصد دارد نسخه ایرانیزه شده از ال ۹۰ را به تولید برساند. آنطور که به نظر میرسد سایپا نام کادیلا را برای این خودرو در نظر گرفته است. در ادامه قصد داریم به بررسی مفصل تمام آنچه از ال ۹۰ ایرانی یا کادیلا میدانیم بپردازیم.
مشخصات فنی
سایپا کادیلا یا همان ال ۹۰ ایرانی بهاحتمالزیاد با پیشرانه ME۱۶ روانه بازار خواهد شد. این پیشرانه یکی از جدیدترین ساختههای مگاموتور است. این نکته را باید گفت که پیشرانه ذکرشده در حقیقت همان TU۵ پلاس است اما شباهت آن به پیشرانه فرانسوی استفادهشده در ال ۹۰ بیشتر است. این پیشرانه حجم ۱.۶ لیتر دارد و میتواند حداکثر ۱۱۰ اسببخار توان و حداکثر گشتاور ۱۴۷ نیوتن. متر تولید کند. بخش دیگر و مهم در بحث فنی نوع گیربکس استفادهشده است که در این خودرو از نمونه ۵ سرعت دستی استفادهشده که توان را به محور جلو منتقل میکند. لازم به ذکر است که پیشرانه استفادهشده در کادیلا مجهز به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها هم است.
طراحی
با توجه به تصاویری که از این خودرو منتشرشده میتوان گفت که با یک خودروی با ظاهر اسپرت تر از ال ۹۰ طرف هستیم. در طراحی بخش جلوی خودرو شاهد استفاده از چراغهای با ظاهر متفاوت همراه با دیلایت بزرگ هستیم. جلوپنجره هم بزرگتر از ال ۹۰ طراحیشده است. شاید در نگاه اول نمای جلو را قابلقبول دانست. در نمای کناری نوع طراحی درها و بدنه کاملاً شبیه آنچه در ال ۹۰ شاهد بودیم است و تغییر خاصی را مشاهده نمیکنید. ناگفته نماند که به نظر میرسد این خودرو با رینگهای جدید و متفاوت عرضه شود.
با رسیدن به نمای عقب خودرو وضعیت تغییر میکند. چراغهای عقب با ظاهری ال شکل و بزرگ را میبینیم که هماهنگی خوبی با بدنه خودرو ندارد. پلاستیک سیاه در سپر، نشان تجاری سایپا در وسط کاپوت عقب و کشیدگی بیدلیل چراغها به طرفین بدنه، نکات منفی در طراحی پشت سایپا P۹۰ هستند. از سویی دیگر، میتوان امیدوار بود ناهماهنگی در طراحی ادوات عقب خودرو، برای مدل نهایی و تولید انبوه، اصلاح شود.
نمای داخلی این خودرو تفاوت زیادی با رنو ساندرو پارسخودرو ندارد و درون کابین با همان داشبورد ساده رنو مواجه هستیم. تغییرات نمای داخلی کادیلا نسبت به ساندرو صرفاً به مجموعه آمپر و غربیلک فرمان جدید خلاصه میشود.
توضیحات مدیرعامل سایپا درباره کادیلا
محمدعلی تیموری، مدیرعامل سایپا اظهار کرد: یکی از اشتراکات خودروسازی دو کشور ایران و روسیه، تولید خودروی آل ۹۰ است که این پروژه هم در ایران و هم روسیه قابل احیا است.
وی گفت: امروز زنجیره تأمین قطعهسازی که زمانی در پروژه ال ۹۰ فعال بود، قراردادش با پروژه پی ۹۰ نهایی شده است.
تیموری بیان داشت: مشکل تولید ال ۹۰ در ایران قوای محرکه آن بود که استاندارد یورو ۴ داشت و امروز به یورو ۵ ارتقا یافته است که میتواند برای بازار روسیه نیز بسیار مناسب باشد و مقرر است در مدرنترین خط موتورسازی کشور که مشترک بین سایپا و شرکت رنو بود، تولید شود.
وی با اشاره به تولید ۵۰ دستگاه پی ۹۰، از رونمایی از نخستین نمونه این خودرو در دهه فجر امسال در شرکت پارسخودرو خبر داد و خاطرنشان کرد: تا پایان سال ۱۰۰ دستگاه از این خودرو تولید خواهد شد و تولید آن را در سال آینده به روزانه ۱۰۰ دستگاه خواهیم رساند.
مدیرعامل سایپا گفت: اکنون قراردادهای تریم داخلی، تریم بیرونی، موتورسازی، اکسل و گیربکس این پروژه با زنجیره تأمین داخلی منعقدشده است.
وی ادامه داد: اکنون محصولات کوئیک و ساینا روی پلتفرم ایکس ۲۰۰ سایپا تولید میشود و خرداد، تیر و شهریورماه ۱۴۰۲ به ترتیب خودروهای اطلس، سهند و وانت جدید سایپا که روی این پلتفرم توسعه یافتهاند، وارد بازار خواهند شد، اما پسازآن دیگر برنامه توسعهای روی این پلتفرم نخواهیم داشت.
تیموری گفت: پلتفرمی که جایگزین پلتفرم ایکس ۲۰۰ میشود، پی ۹۰ خواهد بود که استاندارد سه ستاره اروپا و استانداردهای ۸۵ گانه کشورمان را پاس خواهد کرد.
با توجه به سابقه خوب حضور رنو بهخصوص با محصول ال ۹۰ در ایران میتوان گفت ذهنیت خوبی از این محصول در کشور وجود دارد. اما آیا اینکه سایپا بتواند با نسخه ایرانیزه شده آل ۹۰ بتواند نظر مشتریان را به خود جلب کند هنوز مشخص نیست. همهچیز تا حد زیادی به قیمت و همچنین امکانات عرضهشده در خودرو برمیگردد. این نکته را باید گفت که ال ۹۰ ایرانی ازلحاظ پیشرانه وضعیت نسبتاً خوبی دارد اما اظهارنظر در مورد سایر بخشها کمی زود است و باید منتظر عرضه این خودرو به بازار بود.
چنین کاری با توجه به ذات فرانسوی پروژه پی۹۰ به عنوان یکی از محصولات رنو بسیار عجیب به نظر میرسد٬ چرا که احتمالا در طول تاریخ صنعت خودروسازی جهان٬ این نخستین بار است که قرار است یکی از خودروهای مشتق شده از محصولات رنو٬ با پیشرانه رقیب از برند پژو راهی خط تولید شود.
ماجرای تولید موتور جدید ec۵ توسط سایپا (مگا موتور) نیز به پروژه داخلی سازی یکی از موتورهای سیتروئن در زمان اجرای برجام بر میگردد که قرار بود توسط سایپا سیتروئن مورد استفاده قرار گیرد و حالا نیز با وجود خروج سیتروئن از بازار٬ نسخه ایرانیزه شده همین موتور با نام تجاری me۱۶ در ردیف پروژه های جدید مگا موتور قرار گرفتهاست.
براساس اطلاعات منابع آگاه٬ پروژه تولید انبوه این موتور جدید به عنوان برترین پیشرانه تولیدی مگا موتور و سایپا تا اواخر سال آینده به طول خواهد انجامید و از این رو بعید است که شاهد عرضه نسخههای تجاری از پی ۹۰ سایپا و پارس خودرو قبل از سال ۱۴۰۲ باشیم.
گفتنیاست که براساس اطلاعات فعلی٬ قدرت و گشتاور موتور ام ئی ۱۶ سایپا کاملا قابل قیاس با موتور تی یو ۵ پلاس ایران خوردو (مورد استفاده در تارا) بوده و در حدود ۱۱۳ اسب بخار قدرت را از حجم ۱.۶ لیتر ارائه میدهد.
این پیشرانه احتمالا در آینده به عنوان پیشرانه جدید سایپا شاهین نیز به کار گرفته خواهد شد و نقش یک موتور مدرن را در خانواده محصولات سایپا بازی میکند.
تصاویر سایپا تندر جدید
تنها چند روز پس از رسانه ای شدن مبحث تولید نمونه ایرانی ال ۹۰ توسط مدیرعامل سایپا که فعلا با کد فنی p90 شناخته می شود، این شرکت تصویری گرافیکی از طرح اولیه بدنه این خودرو را منتشر کرد که البته مشخص نیست تا چه حد با محصول نهایی مشابهت خواهد داشت.
با این حال براساس عقیده کارشناسان طراحی صنعتی می توان گفت که این طرح اولیه از پختگی لازم برخوردار نیست و تا حدودی فاقد هویت به نظر می رسد، هرچند باید گفت که حداقل گرافیک چراغ ها نسبت به طرح اصلی تندر ۹۰ که مربوط به اوایل قرن بیست و یکم میلادی است، مدرن تر به نظر می رسد.
ماجرای تولید نسخه ایرانی ال ۹۰ به یک پروژه دانشگاهی برمیگردد که چندین سال قبل توسط دانشگاه علم و صنعت آغاز شده بود، اما طی ماه های اخیر و در اثر خروج کامل رنو از بازار ایران، زمزمه های تجدید حیات این پروژه شنیده می شد و حالا مدیرعامل سایپا نیز به شکل رسمی این خبر را تایید کرده است.
سیدجواد سلیمانی در این رابطه گفته است: «تا قبل از تحریم ها در تولید رنو L۹۰ وابستگی داشتیم و ۴۵ درصد قطعات مورد نیاز از طریق رنو تامین میشد. اما با آغاز تحریمها که رنو از ایران رفت در عمل امکان تولید خودرو را نداشتیم از این رو در گروه سایپا برنامه ریزی کردیم که در مدت ۱۸ ماه خودروی جدید ال ۹۰ با استفاده از امکاناتی که در داخل کشور ایجاد شده از جمله موتور و گیربکس و بخشی از قطعات وارداتی در گروه سایپا تولید شود و با تغییراتی که روی آن اعمال میکنیم بر روی خودرو نصب شود تا بتوانیم این خودرو را به تولید انبوه برسانیم ضمن اینکه میزان ساخت داخل را از حدود ۵۵ درصد به به بیش از ۸۵ درصد ارتقا دهیم.»
سلیمانی اضافه کرد: «تولیدات قبلی خودروی ال ۹۰ با استانداردهای فعلی کشور همخوانی ندارد، زیرا استانداردهای ما ۸۵ گانه است، اما استاندارد ال ۹۰ با استانداردهای ۶۵ گانه انطباق داشت از این رو مجبور شدیم تغییرات عمده در این خودرو ایجاد کنیم و یک برنامه زمانبندی کامل تعریف شده تا تغییرات در خودرو با شکل جدید انجام شود.
البته امکان ساخت داخل برخی قطعات از جمله کاتالیست وجود ندارد، زیرا جنس آن از فلزاتی است که در ایران تولید نمیشود و به طور انحصاری در یک یا دو کشور تولید میشود، اما در مجموع برنامه ما این است که تا حد ممکن، خودرو را ساخت داخل کنیم یعنی در مجموع بیش از ۸۵ درصد ساخت داخل باشد.»
سایپا در رابطه با پروسه داخلی سازی قطعات مورد نیاز خود از کمک شرکتهای دانش بنیان نیز استقبال می کند.
دیدگاه تان را بنویسید