کارشناس داوری:var نداریم ویدئو چک داریم
کارشناس داوری:استفاده از VAR امکان پذیر نیست/ضبط فیلم بازی توسط تلویزیون هم انجام می شود
کارشناس داوری فوتبال کشورمان به تشریح چگونگی استفاده از کمک داور ویدئویی به صورت آنلاین و آفلاین پرداخت.
حیدر سلیمانی در گفتوگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس، در مورد اینکه رئیس کمیته داوران اعلام کرده اگر کنفدراسیون فوتبال آسیا به ایران داور VAR بدهد، از این سیستم به صورت آنلاین در بازی ایران و کره جنوبی استفاده میشود و در غیر این صورت به صورت آفلاین استفاده میکنیم، اظهار داشت: خیلی خوشبینانه است که ما از VAR آنلاین در بازی ایران و کره جنوبی استفاده کنیم چون اگر بخواهیم تمام زیرساختها را هماهنگ کنیم، کمتر از 6 ماه طول نمیکشد. البته اگر تحریم نبودیم میتوانستیم زودتر به نتیجه برسیم اما با این شرایط کشورهایی مانند انگلیس و آلمان که VAR را ساپورت میکنند با ما مشکل دارند.
وی افزود: در سیستم آنلاین VAR گزارش آنلاین در اختیار شرکتهای مربوطه هم قرار میگیرد به همین خاطر امکان اینکه سیستم آنلاین VAR را داشته باشیم خیلی سخت است. فکر میکنم کنفدراسیون فوتبال آسیا به این سمت میرود که مانند والیبال در مسابقات ویدئوچک داشته باشیم. در ژاپن هم از همین سیستم استفاده شد و آنها VAR نداشتند. صحنههای مورد نظر توسط سیستم ویدئوچک بررسی میشود و به نظر داور میرسانند که تصمیمش را عوض کند.
سلیمانی در مورد اینکه افشاریان عنوان کرده امکان گزارش آنی به داور در جریان بازی تیم ملی را نداریم، گفت: یکی از شروط برگزاری مسابقه که توسط AFC عنوان شده، منوط به استفاده از همین روش ویدئوچک است. امکان استفاده از VAR که اصلا وجود ندارد. سیستمی که من دیدم هنگام نصب به حدود 400 مولفه تکنولوژی نیاز دارد. من استفاده از VAR آنلاین را در این هفته منتفی میدانم. باید به سمت استفاده ویدئوچکی برویم که همان سیستم آفلاین میشود. در این صورت گزارشی به داور در صحنههای مهم داده میشود تا او تصمیم بگیرد. با این روش میتوانیم نظر AFC را مثل فدراسیون والیبال جلب کنیم. بگوییم درست است که VAR نداریم، اما میتوانیم با ویدئوچک صحنهها را بررسی کنیم.
کارشناس داوری افزود: در این صورت مردم یا حتی خود داور صحنه را نمیبینند اما داور باید به اتاق کنترل اعتماد کند و صحنه را برگرداند. در غیر این صورت طور دیگری امکان پذیر نیست. من خودم در این زمینه مطالعاتی داشتم، چند مقاله نوشتم و با چند شرکت ارتباطاتی برقرار کردم. برای اینکه VAR به طور ثابت در اینجا نصب شود احتیاج به زیرساخت عظیمی است. بعد از نصب هم خودشان با اعزام افراد مربوطه تامین و نگهداری میکنند. در سال 1394 با یک شرکت انگلیسی مکاتبه داشتم، گفتم ما اگر بخواهیم از VAR در ایران استفاده کنیم، چه کاری باید انجام بدهیم؟ آنها مسأله تحریم را عنوان کردند و گفتند میتوانید از کشور سوم مانند امارات یا استرالیا تامین کنید.
کارشناس داوری فوتبال کشورمان در خصوص اظهارات خداداد افشاریان مبنی بر اینکه هیچ تصمیمی به صورت آنی به داور اعلام نمیشود و داوران در اتاق VAR فقط فیلم ضبط میکنند، گفت: اگر قرار باشد که VAR آفلاین داشته باشیم و به داور هم گزارش ندهیم، چه کاری است؟ بازی را با همان سیستم عادی برگزار میکردیم. در این صورت AFC به ما بی اعتماد میشود و ممکن است میزبانیهای دیگر را هم از ما بگیرد. در امارات VAR آنلاین داشتند و تصمیم بزرگی گرفته شد، وگرنه تیم ما از هم میپاشید.
وی در مورد اینکه آیا کنفدراسیون فوتبال آسیا اجازه استفاده ویدئوچکی به ما میدهد، گفت: اگر از این روش هم استفاده کنیم، حرکت جدیدی است. بله، AFC به همین قانع شده بود که برای صحنههای حساس به اتاق کنترل مراجعه کنیم و آنها به داور مسابقه گزارش بدهند. این سیستم را در والیبال قهرمانی آسیا در کشور ژاپن دیدیم اما من در فوتبال ندیدم کشوری از این روش استفاده کند. تقریبا همه VAR دارند.
سلیمانی در خصوص اینکه ظاهرا به خاطر قرارداد بسته شده بین فدراسیون ایران و شرکت مورد نظر، چالشی بین ما و AFC به وجود آمده، عنوان کرد: در ایران ما مدام میگوییم انشاالله این کار را انجام میدهیم اما متأسفانه بعد از مدتی هیچ کدام از کارها انجام نمیشود. AFC یا دیگر مراجع بین المللی به حرف شما اعتماد میکنند. وقتی میگویید من بازی را با VAR برگزار میکنم، آنها اعتماد و قبول میکنند. اگر این کار را انجام ندهید AFC برنامههای دیگر را از شما سلب میکند و در آینده دچار مشکل میشوید. ایکاش از اول میگفتیم امکان آوردن VAR را نداریم و واقعا هم همین طور است.
وی تصریح کرد: 5 مرحله برای استفاده از VAR وجود دارد. ما هیچ کدام از آن 5 مرحله را نداریم. زیرساختهای ورزشگاههای ما هنوز به سطحی نرسیده که بگوییم در همین هفته از VAR استفاده میکنیم. اگر همین امروز هم شرکت VAR مستقر شود و شبانه روزی در استادیوم آزادی کار کند، تا روز برگزاری مسابقه به سختی میتوانند آن را آماده کنند. تجهیزات عظیمی دارد و من در یک ورزشگاه در استرالیا نصب آن را دیدم. به این سادگی نیست.
کارشناس داوری فوتبال کشورمان در مورد اینکه اگر نتوانیم به صورت ویدئو چکی از این سیستم استفاده کنیم، فقط باید به ضبط فیلم بازی پرداخته شود، گفت: این کار در تلویزیون هم انجام میشود و کارشناس داوری میگوید مثلا این صحنه پنالتی بود یا نبود! آفلاین زمانی خوب است که بتوانید بازی را نگه دارید و از طریق گوشی به داور اطلاع بدهید. در غیر این صورت نباشد بهتر است.
وی افزود: ما الان چه مزیتی به AFC ارائه کردیم که به ما میزبانی بدهد؟ تنها مزیت VAR آفلاین این است که به صورت ویدئوچک استفاده کنیم. برای این کار میتوانیم تعداد دوربینها را بیشتر کنیم. تا جایی که من اطلاع دارم، تعداد دوربینهای مسابقه برای پخش زنده 6 عدد است. میتوانیم این تعداد را به 12 عدد برسانیم. 6 دوربین دیگر روی خط دروازه برای مواردی مانند آفساید اضافه شود تا به صورت ویدئوچکی استفاده کنیم.
وی در مورد اینکه خداداد افشاریان اعلام کرده هنوز اقدامی در خصوص اعزام داور VAR به ایران صورت نگرفته، عنوان کرد: این صحبتها برای این است که بگویند شما داور ندادید و ما نمیتوانیم بازی را با VAR برگزار کنیم. داوران VAR باید آموزش ببینند و دوره سنگینی دارد که بتوانند هنگام مسابقه اجرا کنند. فقط داور رسمی بین المللی که آموزش دیده میتواند پشت دستگاه بنشیند. داوران آموزشدیدهای مانند فغانی که در جام جهانی سوت زدهاند هستند اما آنها هم درگیر مسابقات دیگر میشوند. در کل نتیجه می گیریم که ما امکان برگزاری مسابقه با VAR را نداریم.
دیدگاه تان را بنویسید