راز افزایش طلاق وصیغه شدن زنان ایرانی|حرام شدن زن بعد از سه طلاق
روایتی از ماجرای طلاق و صیغه شدن زنان ایرانی|حکم حرام شدن زن بعد از سه طلاق
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس گفت:اگر سری به دفتر ازدواج و طلاق بزنید و یک کار پژوهشی کنید به بحث طلاقهای صوری می رسیدیم گفته شده است حدود ۳۰ درصد طلاق ها صوری است. از کجا به این نتیجه رسیدند از اینجای که طبق گفته مسوولان دفاتر همان افرادی که طلاق می گیرند بلافاصله درخواست صیغه ۹۹ ساله می کند تا به زندگیشان ادامه دهند؛ طلاق می گیرند تا طلاقنامه ارائه کرده و زن حقوق پدر فوت شده را بگیرد.
دلیل افزایش طلاق و صیغه شدن زنان ایرانی
عبدالرضا مصری در نخستین هم اندیشی اندیشکده های حکمرانی و قانونگذاری استانها گفت: بخش قابل توجهی از نمایندگان مجلس از اعضای هیات علمی هستند و سایر نمایندگان از هم نخبگان و فرهیختگان بودند و ما در مجلس از توان و ظرفیت فکری خوبی برخوداریم که نحوه استفاده از این ظرفیت یک هنر است.
وی با بیان اینکه با درک صورت مسئله راحتر می توان به راهکار رسید گفت: بیشترین مشکل ما در کشور نبود فهم مشترک از صورت مسئله است که اگر به یک فهم برسیم اختلاف نظری برای حل آن وجود ندارد.
نایب رئیس مجلس با اشاره به ظرفیتهای کشور گفت: ما یک درصد جمعیت دنیا را در اختیار داریم ۷ درصد ذخایر معدنی دنیا و وجود ۱۵ همسایه با ۶۰۰ میلیون نفر و همچنین وجود ۳۶ میلیون نفر جمعیت نفر در داخل کشورمان در رده های سنی ۱۵ تا ۴۰ سال از ظرفیتهای کشورمان است. ما رتبه دوم دنیا از لحاظ جمعیت دانش آموختگان علوم و مهندسی را داریم که از این تعداد ۱۴ میلیون نفر دارای تحصیلات عالیه هستند. همچنین ایدئولوژی اعتقادی بینظیری داریم انتظار می رود که وجود چنین ظرفیتهای خروجی متناسبتری هم داشته باشد اما از طرف دیگر ۵ میلیون نفر بیکار داریم آیا با این وضعیت وجود ۵ میلیون نفر بیکار قابل قبول است؟ طبیعتا هیچ کدام از شما چنین موضوعی را نمی پذیرید.
وی افزود: در کنار وجود این متغیرهای ثابت در کشورمان هیچ کشوری را در دنیا نمی توان پیدا کرد که به اندازه ایران متغیر مزاحم داشته باشد به عبارت دقیقتر هیچ کشوری در دنیا به اندازه ما تحت تحریمهای ظالمانه قرار نگرفته است و این ما هستیم که با این وجود با سرعت قابل توجهی رو به پیشرفت حرکت می کنیم. اما در این بین در آن مواردی که با معیشت مردم سروکار دارد کم آوردهایم و به همین علت این همه علم خیلی به نظر نمی آید. در یک نمونه بارز در ۴۰ سال گذشته همچنان بحث بین مرغ و تخم مرغ باقی مانده است در یک دوره ای به خاطر جوجه ریزی زیاد جوجه دفع می شوند و در دوره دیگر به خاطر کمبود تخم مرغ قیمتها بالا می رود.
وی افزود: اینکه چرا نمی توانیم مشکلات جزئی را حل کنیم به این دلیل است که به فهم مشترک در صورت مسئله نرسیدهایم؛ برای توضیح بیشتر می توان به قوانین برنامه توسعه رجوع کرد ما قوانین برنامه را براساس متغیرهای موجود می نویسم؛ مثلا قانون برنامه در بهترین شرایط فروش نفت تدوین می شود و بعد که با تحریم مواجهه می شویم قسمت عمده تصمیم گیری ها در قانون برنامه لغو شده و قابل اجرا نیست.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در زمان نوشتن قانون برنامه سه راه تعیین متغیرها براساس شرایط موجود، شرایط مطلوب و شرایط ایده آل وجود دارد گفت: ما براساس شرایط ایده آل و نه راههای ممکن قانون برنامه را مینویسیم در اینجاست که فعالان و پژوهشگران در مرکز پژوهشها و همچنین اندیشکده های حکمرانی در استانها میتواند نمایندگان را مجاب کنند که به راههای ممکن در تدوین قانون برنامه توجه شود. وقتی براساس شرایط ایده آلی قانون نوشته می شود یکسری مطالبات به وجود می آید که در نهایت نمی توان آن را برآورده کرد و تنها مردم را طلبکار می کنیم. در این وضعیت مردم احساس می کند که حقشان داده نشده است ایجاد چنین شرایطی به ما برمی گردد و باید بپذیریم آن را اصلاح کنیم.
مصری به عنوان نمونه به موضوع مصوبه همسان سازی حقوق بازنشستگان در قانون برنامه توسعه اشاره و اظهارکرد: ما در قانون برنامه موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان را تصویب کردیم اما منابعی برای ان تعیین نشده است آن هم برای قانونی که تا سالهای سال جاری و ساری است.
وی قانون تامین اجتماعی کشورمان را بینظیر خواند و ادامه داد: طبق قانون تامین اجتماعی یک فردی که مثلا در صدا و سیما کار می کند می تواند با ۲۵ سال سابقه بازنشسته شود فرض کنید آن فرد با ۲۰ سال وارد صدا و سیما شده و در ۴۵ سالگی زمانی که تازه به علم و تجربه و دانش کافی رسیده باید بازنشسته شود و راه دیگری هم دارد حالا در این شرایط سن امید به زندگی ۸۰ سال است یعنی آن فرد بازنشسته حداقل تا ۴۵ سال دیگر زندگی می کند از همان فرد ۲۵ سال به میزان ۲۰ درصد حقوقش حق بیمه گرفته شده اما باید تا ۵۰ سال بعد از بازنشستگی به او حقوق کامل داده شود. البته که فقط این ۵۰ سال نیست چون طبق قانون بعد از فوت او زنش تا زمانی که زنده است می تواند حقوقش را بگیرد.
مصری ادامه داد: حالا فرض کنید که همان فرد یک دختری هم دارد که ازدواج نکرده و به او هم حقوق مادم العمر تا قبل ازدواج تعلق می گیرد اگر هم طلاق بگیرد باز هم حقوق او پرداخت می شود. این مثال را برای آن زدم که بدانید وقتی تصمیمی گرفته می شود باید فکری برای تامین منابع آن هم شود.
مثلا اگر سری به دفتر ازدواج و طلاق بزنید و یک کار پژوهشی کنید به بحث طلاقهای صوری می رسیدیم گفته شده است حدود ۳۰ درصد طلاقها صوری است. از کجا به این نتیجه رسیدند از اینجای که طبق گفته مسوولان دفاتر همان افرادی که طلاق می گیرند بلافاصله درخواست صیغه ۹۹ ساله می کند تا به زندگیشان ادامه دهند؛ طلاق می گیرند تا طلاقنامه ارائه کرده و زن حقوق پدر فوت شده را بگیرد. این وضعیت باعث شده حداقل ۵۰ درصد بودجه کشور برای چنین هزینه های پرداخت شود. و همچنین صندوق تامین اجتماعی بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان استقراض بانکی داشته تا مستمری بازنشستگان را بدهند. اگر بلای که سر صندوقهای لشکری و کشوری آمد بر سر تامین اجتماعی بیاید باید کل منابع کشور را به این صندوق بدهیم.
وی خاطرنشان کرد: ما با این قانون راه طلاق صوری را بازکردیم همین وضعیت به شکل دیگری درباره سربازی وجود دارد مادر و پدر برای آنکه فرزندش به سربازی نرود طلاق صوری می گیرد پس نباید قوانین ما به گونه ای باشد که باعث بی عدالتی شود.
مصری با بیان اینکه حلقه های فکری در استانها وجود داشته و نمایندگان مجلس درون این حلقه ها بگیرد گفت: نماینده مجلس باید در باره تمامی مسائل کشور اعم از برجام، جمعیت و خانواده، بیمه کارگران ونظام سلامت تصمیم گیری کند فکر نکنید وقتی نماینده وارد مجلس می شود آمپولی به او می زنیم که از تمام علوم دنیا مطلع شود نماینده با یک رایش می تواند تکلیف کشور را روشن کند و قانونی تصویب کرده که همه از آن متاثر شویم. پس باید نمایندگان اطلاعات لازم داشته باشند که این پژوهشگران هستند که می تواند پیش نماینده رفته و آن را در جریان اطلاعات مختلف قرار دهد.
جزئیات شرایط و قوانین سه طلاقه شدن زن|محلل کیست؟
حکم حرام شدن زن بعد از سه طلاق
بیتوته: یکی از قوانینی که برای بعد از طلاق وجود دارد این است که مرد امکان رجوع به زوجه و ادامه زندگی با او دارد ولی اگر زنی سه طلاقه شود امکان رجوع به زندگی با شوهر قبلی را نداشته و بر او حرام می شود.
یکی از روش های به اتمام رساندن ازدواج دائم ، طلاق است ، از نظر قانون ، مرد هر وقت که بخواهد می تواند زنش را طلاق دهد و صیغه طلاق باید در حضور حداقل دو مرد عادل خوانده شود. طلاق در فقه روش های مختلفی دارد که در قدیم مرسوم بوده است ولی در حال حاضر از نظر قانونی شامل موارد زیر است:
طلاق بائن
یعنی شوهر بعد از خوانده شدن صیغه طلاق نمیتواند دوباره به زن رجوع کند و به زندگی مشترک ادامه دهد. از نظر قانونی طلاق در صورتی بائن می باشد که :
- صیغه طلاق قبل از رابطه جنسی خوانده شود.
- زن هنگام طلاق یائسه باشد.
- طلاق خلع و مبارات مادامی که زن رجوع به عوض نکرده باشد.
- سه طلاقه ، یعنی سومین طلاق بعد از سه نکاح . اعم از این که نکاح به دلیل رجوع باشد یا یک نکاح جدید خوانده شود.
طلاق رجعی
بعد از خواندن صیغه طلا در مدت مشخص شده در قانون ، مرد می تواند به زن رجوع کند و به زندگی مشترک ادامه دهد.
سه طلاقه شدن یعنی چی؟
سه طلاقه شدن جزو طلاق بائن طبقه بندی می شود. از نظر قانونی و فقهی در صورتی که مردی سه بار زنش را طلاق دهد ، بعد از طلاق سوم دیگر امکان رجوع یا حتی خواندن دوباره صیغه عقد نکاح وجود ندارد.
زنی که سه بار متوالی زوجه یک مرد باشد و مطلقه شود ، بر آن مرد حرام می شود. به این ترتیب بعد از طلاق سوم ، شرع و قانون اجازه ازدواج چهارم را به این زوج نخواهد داد و در قانون از واژه حرام برای این عمل استفاده شده است که به معنای به رسمیت نشناختن ازدواج چهارم این زوج است.
مگر با وجود یک محلل ، یعنی زن بعد از سه طلاقه شدن با یک مرد دیگر ازدواج کند و با او رابطه زناشویی داشته باشد . حال اگر شوهر جدید به هر دلیلی فوت کرد یا همسرش را طلاق داد ، زن میتوانید دوباره با شوهر قبلی اش ازدواج کند.
سه طلاقه در قانون
سه طلاقه در قانون باید مربوط به سه ازدواج مجزا باشد. از نظر حقوق دان ها سه طلاق با هم واقع نمی شود ، چون شوهر باید سه بار زن را طلاق بدهد و در دو طلاق اول در زمان عده به او رجوع کند یا عقد نکاح جدیدی خوانده شود. در این صورت برای زن ازدواج چهارم با همان شوهر سابق ممنوع است مگر این که زن بعد سه طلاقه شدن با مرد دیگری ازدواج کند و با او رابطه زناشویی برقرارکند ، بعد از طلاق یا فوت این شوهر میتواند با شوهر سابق خود دوباره برای بار چهارم ازدواج نماید.
از نظر قانونی زنجیره ازدواج و طلاق و بینزن و مرد باید بعد از 3 بار به اتمام برسد و تنها یک محلل می تواند این مشکل را حل کند که منظور از محلل ازدواج زن با یک مرد دیگر به جز شوهر سابق است.
سه طلاقه در فقه شیعه
سه طلاقه در فقه شیعه زمانی تحقق می پذیرد که مرد ، زوجه را طلاق بدهد و در ایام عده به او رجوع کند یا بعد از تمام شدن عده دوباره با او ازدواج کند ، سپس برای بار دوم ، زوجه را طلاق بدهد و مثل بار اول در ایام عده یا بعد از اتمام عده با او ازدواج کند و دوباره او را طلاق دهد. در این صورت زن سه طلاقه محسوب می شود.
ازدواج مجدد این زوج برای بار چهارم حرام است مگر این که از یک محلل استفاده شود یعنی این که زن بعد از طلاق سوم با یک مرد دیگر ازدواج کرده و هم بستر شود ، در صورت طلاق گرفتن یا فوت شوهر دوم ، امکان ازدواج مجدد با شوهر سابقش را خواهد داشت.
از نظر فقه شیعه امکان سه طلاقه در یک مجلس وجود ندارد. و اگر مرد در یک جلسه سه بار تکرار کند که من تو را مطلقه کردم ، سه طلاقه شدن زن امکان پذیر نیست و حتما باید فاصله زمانی بین ازدواج ها و طلاق ها وجود داشته باشد.
سه طلاقه در فقه اهل سنت
از نظر اغلب علما در فقه اهل سنت سه طلاقه در یک مجلس صحیح است و دیگر مرد حق رجوع به زوجه را نخواهد داشت. یعنی اگر مردی در اولین طلاق به همسرش بگوید که تو را سه طلاقه کردم دیگر امکان رجوع به همسرش را نخواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید