اخبار اقتصادی|مسکن ملی
پرداخت وام خاص ۴۵۰ میلیونی مسکن ملی به تهرانی ها
به تهرانی ها وام ۴۵۰ میلیونی مسکن ملی تعلق میگیرد؟
متقاضیان مسکن ملی آمار به نسبت بالایی دارند. متقاضیان مسکن ملی می توانستند برای ثبت نام به سامانه مراجعه کنند. متقاضیان مسکن ملی باید بخشی از آورده خود را در ابتدا واریز کنند.متقاضیان مسکن ملی نباید هیچ خانه ای داشته باشند. جزئیات جدید برای متقاضیان مسکن ملی را بخوانید.
تسهیلات ۴۵۰ میلیون تومانی مسکن ملی اجرایی می شود
در حال حاضر سقف تسهیلات پروژه نهضت ملی مسکن در شهرستانهای استان تهران ۳۰۰ میلیون تومان است که با توجه به رشد قیمت مصالح ساختمانی کفاف تکمیل طرحها را نمیدهد و به همین دلیل سازندگان خواستار این هستند تا مبلغ وام ۴۵۰ میلیون تومان شود.
وام ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در شهر تهران ۴۵۰ میلیون و در ۴۸ شهرستان این استان ۳۰۰ میلیون تومان است. این در حالی است که در شهر تهران پروژه دولتی وجود ندارد و اگر افرادی تمایل داشته باشند میتوانند از امتیاز طرح نهضت ملی مسکن برای پروژههای خودمالک در شهر تهران استفاده کنند.
در واقع سقف تسهیلات طرحهای نهضت ملی مسکن در استان تهران ۳۰۰ میلیون تومان است که با توجه به تورم مصالح ساختمانی، این رقم برای تکمیل واحدها کافی نیست.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران تعداد واحدهای خودمالک استان تهران که از تسهیلات نهضت ملی مسکن استفاده میکنند را ۵۳ هزار و ۲۱۴ واحد با میانگین پیشرفت ۵۳ درصد عنوان کرده است. در بخش پروژههای دولتی نیز ظاهرا ۲۱ هزار واحد نهضت ملی مسکن در استان تهران به مرحلهی فونداسیون رسیده که جمع واحدهای در حال ساخت را به حدود ۷۳ هزار واحد میرساند.
با این حال بررسیهای میدانی نشان میدهد به دلیل افزایش قیمت سیمان، فولاد و یونولیت، عمده طرحهای نهضت ملی مسکن استان تهران در هفتههای اخیر دچار کندی در اجرا شدهاند. از طرف دیگر پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات از ۳۰۰ به ۴۵۰ میلیون داده شده اما هنوز بانک مرکزی موافقت خود را با این افزایش اعلام نکرده است.
ایرج رهبر ـ سازنده یکی از پروژههای نهضت ملی مسکن در استان تهران با بیان اینکه پرداخت متمم در برخی مناطق محقق نشده است گفت: وام نهضت ملی مسکن به ازای هر واحد در کلانشهر تهران ۴۵۰ میلیون تومان است، اما هنوز وام ما ۳۰۰ میلیون است و پرداخت ۱۵۰ میلیون تومان محقق نشده است. البته در شهرهای جدید که بعضا کیلومترها از تهران دور هستند ۴۵۰ میلیون تومان پرداخت میشود اما در شهرهایی مثل اسلامشهر و شهریار شکل اجرایی به خود نگرفته است.
یکی دیگر از مشکلات به عدم همکاری برخی متقاضیان در پرداخت آورده مربوط میشود. پس از ثبت نامهای صورت گرفته ۱۲۸ هزار و ۳۸۸ نفر متقاضی نهضت ملی مسکن در استان تهران تائید نهایی شدند که از این تعداد تاکنون ۶۵ هزار نفر افتتاح حساب داشته و تعداد کسانی که ۴۰ میلیون تومان اولیه را واریز کردهاند فقط ۲۲ هزار نفر هستند.
چند روز قبل ـ ابراهیم رئیسی - رئیسجمهوری - سفر یک روزهای به شهرستان اسلامشهر داشت که مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران درخواست افزایش تسهیلات نهضت ملی مسکن در شهرهای رباط کریم، پاکدشت، اسلامشهر، پرند، هشتگرد و ایوانکی را در جریان این سفر مطرح کرد.
قیمت مسکن ملی مشخص شد
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید گفت: هزینه ساخت هر واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن با مدیریت دولت در تامین مصالح و استفاده از روش انبوه سازی متری ۶.۵ میلیون تومان است.
«علیرضا جعفری» درباره هزینه هر متر ساخت واحدهای طرح نهضت ملی مسکن، افزود: هزینه ساخت در طرح نهضت ملی مسکن به متری هشت میلیون تومان نرسیده است؛ چراکه دولت در این طرح از فرمول ساخت بر اساس «هزینه به مقیاس» استفاده کرده است.
وی توضیح داد: همان رقم متری ۴.۵ میلیون تومان مبنای ساخت هر متر واحدهای نهضت ملی مسکن است که از سوی معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی در سال ۱۴۰۰ اعلام شد، البته این رقم با لحاظ شاخصهای تورمی سه ماه سوم سال ۱۴۰۰ اعلام شد و وقتی بهروزرسانی کردیم در سال ۱۴۰۱ به رقم متری ۶.۵ میلیون تومان رسیدیم.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید گفت: همین حالا در حال ارزیابی هزینه ساخت هستیم، اما تاکنون هزینه ساخت نهضت ملی از حدود ۶.۵ میلیون تومان بالاتر نرفته است.
جعفری در پاسخ به این سوال که چگونه با وجود تورم مصالح ساختمانی، قیمت ساخت افزایش نیافته است، توضیح داد: اگر قیمتها را به نسبت تورم افزایش دهیم، فشار بر متقاضیان افزایش مییابد، به همین دلیل دولت با سیاست «تامین مصالح» و «انبوه سازی» هزینه به مقیاس را کاهش داده است و وقتی مدیریت هزینه به مقیاس انجام شود، قیمتها متعادل میشود.
وی تاکید کرد: ساخت نهضت ملی با متری ۶.۵ میلیون تومان به معنای کاهش کیفیت ساخت نیست؛ بلکه به دنبال ساخت با کیفیت بالا با حداقل هزینه هستیم.
جعفری تاکید کرد: در طرح نهضت ملی مدل هزینه به مقیاس در غالب انبوهسازی دنبال میشود و در کنار این مدل صنعتیسازی که منجر به کاهش هزینه ساخت خواهد شد را نیز در دستور کار داریم.
احمد دنیامالی، عضو شورای عالی مسکن ایران گفت که هزینه هر متر مسکن ملی ۸ میلیون تومان است که این موضوع روز پیش تکذیب شد.
افزایش هزینه و گرانی مسکن ملی
اواخر دولت دوازدهم مجلس قانونی تصویب کرد که در آن دولت موظف میشد سالانه یک میلیون واحد مسکونی تولید کند. فعالان بخشخصوصی بر این باورند رقمی که در سال گذشته و در ابتدای فعالیت دولت سیزدهم اعلام شد برای این بود که هنوز شرایط ساخت مشخص نبود اما در ماه پایانی سال گذشته این رقم به پنج میلیون تومان و اکنون به حداقل ۶.۵میلیون تومان رسیده است.
در ابتدای فعالیت دولت سیزدهم طرح نهضت ملی مسکن کلید خورد و در آن زمان اعلام شد قیمت هر مترمربع مسکن با احتساب زمین رایگان ۴.۵میلیون تومان است که البته ممکن است خدمات زیربنایی و روبنایی به آن اضافه شود و کمی این نرخ افزایش یابد اما در روزهای گذشته پیمانکاران بخش خصوصی به جامجم خبر دادند هزینه ساخت هر مترمربع در طرح نهضت ملی مسکن حداقل ۶.۵میلیون تومان است. فعالان بخشخصوصی بر این باورند رقمی که در سال گذشته و در ابتدای فعالیت دولت سیزدهم اعلام شد برای این بود که هنوز شرایط ساخت مشخص نبود اما در ماه پایانی سال گذشته این رقم به پنج میلیون تومان و اکنون به حداقل ۶.۵میلیون تومان رسیده است. از اینرو جامجم به جزئیات و دلایل گرانی مسکن پرداخته که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
گرانی ارز و فولاد
گرانی مواد اولیه تولید داخل
برای برنامهریزی ساخت مسکن وزارتخانههای راهوشهرسازی، نفت، اقتصاد، صنعت، معدن و تجارت و سازمان برنامهوبودجه کشور درگیر هستند. مصالح ساختمانی و زنجیره فولاد زیر نظر وزارت صمت فعالیت دارد و قیمتگذاری محصولات در بورس کالا که زیرمجموعه وزارت اقتصاد است، انجام میشود. همچنین محصولاتی مانند پنجرههای دو جداره و پلاستوفوم (یولونیتهای سقفی) مواد اولیهشان زیر نظر وزارت نفت قرار دارد و سازمان برنامهوبودجه هم باید بودجه عمرانی را در نظر بگیرد. نوسان در هرکدام از متغیرهایی که وجود دارد ممکن است بر قیمت تمامشده مسکن تاثیر بگذارد. پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان مسکن ایران میگوید کارگاههای تولیدکننده پلاستوفوم در سههفته گذشته اعلام کردند با کمبود مواد پتروشیمی مواجه هستند و امکان تولید این محصول را ندارند. به گفته وی، این در حالی است که مواد اولیه آن توسط پتروشیمیهای داخلی تولید میشود و مشخص نیست چرا مواد اولیه به کارگاهها نمیرسد. این محصول در گذشته هر مترمربع ۱۳۰هزار تومان قیمت داشت که اکنون به بیش از ۴۰۰ هزار تومان رسیدهاست.
لزوم حمایت از خانوارهای کمدرآمد
باید توجه داشت افزایش قیمت ساخت مسکن برای اقشاری است که خانهای ندارند و امیدوار بودند با این طرح و مبلغ اندکی که در اختیار دارند دارای سرپناهی خواهند شد. با اینکه شنیده میشود ممکن است رقم تسهیلات برای طرح نهضت ملی مسکن افزایش یابد اما برخی خانوارها توانایی پرداخت اقساط با ارقام بالاتر را ندارند. از سوی دیگر افزایش نرخ تورم ،قیمت کالاها و خدمات را گرانتر میکند و ممکن است دوباره دولت از هدفگذاری خود فاصله بگیرد. بر اساس نظر کارشناسان وزیر راه و شهرسازی باید همه دغدغه خود را بر ساخت مسکن بگذارد که این موضوع در عملکرد رستم قاسمی دیده نمیشود.
جزئیات ساخت مسکن ملی در شهرهای جدید
علیرضا جعفری اظهار کرد: به دنبال اجرای ۱۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید که در خردادماه شروع شد، چهارشنبه هفته جاری عملیات ۱۰۰ هزار واحد گام دوم نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید را با دستور رستم قاسمی ـ وزیر راه و شهرسازی آغاز میکنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: درخصوص ۱۰۰ هزار واحد مرحلهی اول در بحث آمادهسازی زمین به پیشرفت بیش از ۶۰ درصد رسیدهایم و در حوزه ساخت مسکن هم به بالای ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی دست یافتهایم.
مبلغ اقساط مسکن ملی
حمیدرضا سهرابی گفت: واحدهای نهضت ملی مسکن متناسب با شهر و تعداد طبقات تعیین نرخ میشود و با توجه به آنکه آورده متقاضیان در هر مرحله حدود ۴۰ میلیون تومان است؛ بنابراین خود متقاضیان در جریان هستند که باید حداقل بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان آورده برای ساخت نهضت ملی مسکن داشته باشند. به گفته معاون مسکن شهری بنیاد مسکن برای ساخت یک واحد ۱۰۰ متری با مشاعات باید متقاضیان بدون وام بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان هزینه کنند و با تسهیلات ۴۵۰ میلیون تومانی نهضت ملی مسکن یک واحد بین ۷۰۰ تا ۷۵۰ میلیون تومان حداقل خواهد شد.
عضو هیئت مدیره کانون سراسری انبوه سازان کشور افزود: بر اساس یک معاهده نانوشته ولی مرسوم، نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد، بنیاد مستضعفان و سایر نهادهای حمایتی در تلاش هستند تا برای افراد واقع در دهک های یک تا سه منزل و سرپناه تهیه کنند که اقدامات زیادی در این بخش انجام شده است.
عضو هیئت مدیره کانون سراسری انبوه سازان کشور ادامه داد: در طرح ملی مسکن، متقاضیان باید در گام نخست ۴۰ میلیون تومان واریز کنند اما این رقم برای بسیاری از خانوارها یک چالش است.
عضو هیئت مدیره کانون سراسری انبوه سازان کشور بیان کرد: انتظار است تا مجریان قانون جهش تولید مسکن به پیشنهادات کارشناسی اهالی فن به ویژه انبوه سازان مسکن در خصوص چگونگی تامین سهم آورده متقاضیان برخورد واقع بینانه ای داشته باشند.
دیدگاه تان را بنویسید