فاجعه در تعداد پزشکان|خروج ۱۰ هزار متخصص از کشور
آمار نگران کننده از مهاجرت پزشکان / علت خروج ۱۰ هزار متخصص چیست؟
پیش از این خروج و مهاجرت پزشکان در رده پزشکان عمومی در سطح بالاتری قرار داشت، اما حالا متخصصان گوی رفتن را ربودهاند.
به گزارش«اطلاعات آنلاین» روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی درباره مهاجرت پزشکان متخصص نوشت: مجموعه پزشکان و پرستارانی که سال گذشته از کشور خارج شدهاند از ۱۰ هزار نفر گذشته است. تا پیش از این خروج و مهاجرت پزشکان در رده پزشکان عمومی در سطح بالاتری قرار داشت، اما حالا متخصصان گوی رفتن را ربودهاند و تعداد خروجیهایشان بیشتر شده، همچنین میانگین سنی متقاضیان نیز افزایش داشته است.
در همین حال، کرسیهای تخصص که پیشتر برای آن سر و دست میشکستند، سال گذشته خالی ماندند.
مهمترین محورهای گزارش روزنامه دنیای اقتصاد را می خوانید:
*اواخر شهریور ۱۴۰۱ منتشر کرد، ظرف یکسال ۱۶۰ متخصص قلب مهاجرت کردهاند. در همین مدت ۳۰ هزار نفر از کادر درمان از دانشکدههای علوم پزشکی درخواست good standing یا حسن سابقه یا نداشتن سوءپیشینه داشتهاند.
* ظرف چهار سال گذشته ۱۶ هزار پزشک عمومی از کشور مهاجرت کردهاند. این اعداد و ارقام هرچند سال گذشته مورد انتقاد سازمان نظام پزشکی قرار گرفت، اما اظهارات کنونی نشان میدهد که این آمار دور از واقعیت نبوده است.
* سال گذشته بیش از ۸۰۰ ماما به خارج از کشور مهاجرت کردهاند.
*پاندمی کووید-۱۹، تاراج کادر بهداشت و درمان در همه دنیا، موجب شد آغوشها برای پذیرش این گروه باز شود و حتی شرایط سهلگیرانهای برای آنها در نظر گرفته شود. در همین حال، شرایط اقتصادی و قدر ندیدن در این سوی، موجب شد که پزشکان قدر این فرصت پیش آمده را خوب بدانند و از آن استقبال کنند.
*آمار مهاجرت تا پایان سال ۹۸ معادل سه هزار پزشک بوده است. در سال ۱۴۰۰ معادل ۵ هزار پزشک مهاجرت کردند. به این معنا که تا پایان سال ۱۴۰۰ مجموعا ۸ هزار پزشک مهاجرت کردهاند. با محاسبه مهاجرت جامعه پرستاری، عدد از ۱۰ هزار نفر عبور خواهد کرد.
*ارائه تسهیلات فراوان و امکانات سهلالوصول در کشورهای مختلف دنیا به ویژه برای جذب نخبگان ایرانی از دیگر عوامل تسیهلکننده است
*آموزش و تربیت یک پزشک عمومی حدود ۸۰ تا ۱۰۰ هزار دلار هزینه در بر دارد. این هزینه در ایران پیشتر پرداخت شده و حالا و در دوره برداشت، دیگر کشورها میتوانند با ایجاد شرایط برای به کارگیری از نیروی متخصص ایرانی، آنها را جذب کنند.
* در چند سال گذشته میانگین سنی افرادی که از کشور خارج میشدند، زیر ۳۵ سال بوده که این میانگین افزایش پیدا کرده است.
*موضوع مهاجرت و موج افزایشی آن ذاتا نگرانکننده است، اما موضوع مهمتر خالی شدن کشور از نخبگان و گروهی است که حضور و فعالیتشان به سلامت مردم گره خورده است.
* اکنون تعداد متخصصانی که قصد و تمایل به مهاجرت داشته یا دارند و در این زمینه اقدام کردهاند، از تعداد پزشکان عمومی پیشی گرفته است. این موضوع در رشتههای دیگری مثل مامایی، فیزیوتراپی و سایر رشتهها نیز وجود دارد. در میان رشتههای پزشکی، چشمپزشکی، جراحی مغز و اعصاب، طب اورژانس و زنان و زایمان از جمله بالاترین میزان مهاجران جامعه پزشکی هستند.
* اکثریت قریب به اتفاق پزشکان در حوزه سلامت و متخصص وضعیت مناسب اقتصادی ندارند و ترجیح میدهند مهاجرت کنند. در حالی که تا ۵ سال دیگر متخصص قلب در ایران نداریم، اما از هماکنون نیز کسریهای قابل توجهی داریم که رسانهای نشده است.
دیدگاه تان را بنویسید