اخبار پزشکی|بیماری آلزایمر
چطور از بیماری آلزایمر پیشگیری کنیم؟کشف بزرگ
کنترل و پیشگیری فوری از بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر بشر را می ترساند.بیماری آلزایمر یا از دست دادن حافظه می تواند زندگی روزمره هر فردی را مختل کند و ممکن است یکی از دلایل آن بیماری زوال عقل یا بیماری آلزایمر باشد . البته چیزی که بیشتر از بیماری آلزایمر می تواند به سلامت روان افرادی که به خصوص در سنین میانسالی هستند ، آسیب وارد کند ، استرس و ترس از ابتلا به بیماری آلزایمر است.
جزئیات مهم از بیماری ترسناک آلزایمر(Alzheimer)
دکتر فرزاد اشرافی، متخصص مغز و اعصاب با تاکید بر اینکه مصرف روزانه مکمل ها و ویتامین نقشی در پیشگیری از زوال عقل و فراموشی ندارد، می گوید: در بروز و افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر عواملی مثل فشار و چربی خون بالا، دیابت و چاقی نقش دارند. اگر هر کدام از این عوامل را کنترل کنیم از پیشرفت بیماری زوال عقل جلوگیری کرده ایم. البته ثابت شده است که داشتن رژیم مدیترانه ای یعنی مصرف بیشتر گیاهان برگ سبز و نیز میوه عای دارای رنگدانه قرمز، ماهی و گوشت سفید و روغن زیتون در پیشگیری از آلزایمر موثر است. همچنین انجام ورزش و تحرک بدنی مرتب و داشتن فعالیت ذهنی مثل مطالعه، یادگیری زبان دوم، حل جدول و سودوکو و نیز داشتن فعالیت اجتماعی در کاهش پیشرفت بیناری آلزایمر نقش دارد.
کشف بزرگ درباره آلزایمر(Alzheimer)
محققانی که پیش از این اولین مدلهای کشت سلولی سهبعدی بیماری آلزایمر را توسعه و دو نشانه اصلی این بیماری یعنی تولید رسوبات آمیلوئید بتا و به دنبال آن درهمتنیدگیهای تاو را نشان دادند، اکنون از مدل خود برای بررسی تأثیرگذاری هورمون عضلانی ناشی از ورزش آیریزین بر آسیبشناسی بتا آمیلوئید استفاده کردهاند.
گروه محققان تحت رهبری بیمارستان عمومی ماساچوست آمریکا، نتایج امیدوارکنندهای را کشف کرده است که نشان میدهد درمانهای مبتنی بر آیریزین ممکن است به مبارزه با آلزایمر کمک کنند.
مشخص شده است که فعالیت بدنی رسوبات بتا آمیلوئید را در مدلهای مختلف موش مبتلا به بیماری آلزایمر کاهش میدهد، اما مکانیسمهای مربوط به آن همچنان یک راز باقی مانده است.
ورزش سطوح گردشی هورمون آیریزین مشتق از عضله را افزایش میدهد که متابولیسم گلوکز و لیپید را در بافت چربی تنظیم میکند و با تسریع قهوهای شدن بافت چربی سفید، مصرف انرژی را افزایش میدهد.
مطالعات نشان دادهاند که آیریزین در مغز انسان و موش وجود دارد و سطح آن در بیماران مبتلا به آلزایمر و در مدلهای موش این بیماری کاهش مییابد.
برای آزمایش اینکه آیا آیریزین نقش علّی در ارتباط بین ورزش و کاهش آمیلوئید بتا دارد یا خیر، دکتر سه هون چوی و یون هی کیم، از واحد تحقیقات ژنتیک و پیری در بیمارستان عمومی ماساچوست به همراه سایر همکاران تحقیقاتی این هورمون را در مدل کشت سلولی سه بعدی خود از آلزایمر اعمال کردند.
چوی میگوید: در ابتدا دریافتیم که درمان با آیریزین منجر به کاهش چشمگیر آسیبشناسی بتا آمیلوئید شد سپس نشان دادیم که این اثر ایریزین بهدلیل افزایش سطح نپریلیزین ترشح شده از سلولهای مغز بهنام آستروسیت، به افزایش فعالیت نپریلیزین مربوط میشود. نپریلیزین یک آنزیم تجزیهکننده بتا آمیلوئید است که در مغز موشهای مبتلا به آلزایمر که در معرض ورزش یا سایر شرایط کاهنده آمیلوئید بتا هستند، افزایش یافته است.
محققان جزئیات بیشتری را در مورد مکانیسمهای ارتباط ایریزین با کاهش سطح بتا آمیلوئید کشف کردند. برای مثال، آنان اینتگرینهای (پروتئینهای سطح سلولی) آلفا و بتا ۵ را بهعنوان گیرندهای شناسایی کردند که ایریزین به آستروسیتها متصل میشود تا سلولها را برای افزایش سطح نپریلیزین تحریک کند.
علاوه بر این، آنان کشف کردند که اتصال آیریزین به این گیرنده باعث کاهش علامتدهی مسیرهای شامل دو پروتئین کلیدی میشود. کاهش علامتدهی این مسیر برای افزایش نپریلیزین ناشی از آیریزین بسیار مهم بود.
نتایج تحقیقات قبلی نشان دادهاند که در موشها، آیریزین تزریق شده به جریان خون میتواند راه خود را به مغز باز کند و بهطور بالقوه بهعنوان یک درمان مفید باشد.
دکتر رودلف تانزی، محقق ارشد این تحقیق و مدیر واحد تحقیقات ژنتیک و پیری اظهار کرد: یافتههای ما نشان میدهد که آیریزین واسطه اصلی افزایش ناشی از ورزش در سطوح نپریلیزین است که منجر به کاهش بار آمیلوئید بتا میشود و مسیر هدف جدیدی را برای درمانهایی با هدف پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر پیشنهاد میکند.
یافتههای این تحقیق در مجله Neuron منتشر شده است.
مبارزه با آلزایمر با مصرف این نوشیدنی!
نتایج مطالعات جدید نشان میدهد که ترکیبات موجود در اسپرسو ممکن است به مقابله با ابتلاء به بیماری آلزایمر (alzheimer)کمک کند.
محققان دانشگاه ورونا ایتالیا دریافتند که ترکیبات موجود در قهوه اسپرسو میتواند به مهار پروتئین کلیدی مؤثر در ابتلاء به آلزایمر کمک کند.
در این مطالعه بر روی پروتئینهای تاو متمرکز شد. هنگامی که پروتئینها شروع به انباشته شدن میکنند یا در هم میپیچند، با افزایش خطر ابتلاء به بیماری آلزایمر مرتبط هستند.
نتایج مطالعه جدید نشان داد که ترکیبات موجود در اسپرسو ممکن است به مقابله با ابتلاء به بیماری آلزایمر کمک کند.
محققان دانشگاه ورونا ایتالیا دریافتند که ترکیبات موجود در قهوه اسپرسو میتواند به مهار پروتئین کلیدی مؤثر در ابتلاء به آلزایمر کمک کند.
در این مطالعه بر روی پروتئینهای تاو متمرکز شد. هنگامی که پروتئینها شروع به انباشته شدن میکنند یا در هم میپیچند، با افزایش خطر ابتلاء به بیماری آلزایمر مرتبط هستند.
این پروتئین بر عملکرد بخشی از مغز مبتلایان به آلزایمر و سایر بیماریها از جمله پارکینسون در گروهی به نام تائوپاتی تأثیر میگذارد.
معکوس کردن آلزایمر
دانشمندان موسسه فناوری ماساچوست با استفاده از یک پپتید راهی قابل توجه جهت معکوس کردن بیماری آلزایمر کشف کردند.
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس به نقل از نیویورک پست، دانشمندان موسسه فناوری ماساچوست به پیشرفت بزرگی در نبرد برای معکوس کردن اثرات بیماری آلزایمر دست یافتهاند؛ که نشاندهنده کاهش چشمگیر در تخریب عصبی است.
این دستاورد هیجان انگیز پس از آن حاصل شد که محققان توانستند برای آنزیمی که معمولاً در مغز بیماران آلزایمر بیش از حد فعال است، تداخل ایجاد کنند. آنزیم بیش فعال، CDK5، با یک پپتید، یا رشته ای از اسیدهای آمینه درمان شد. آزمایشات اولیه انجام شده بر روی موش ها نتایج قابل توجه و امیدوارکننده ای را نشان داد.
لی هویی تسای، نویسنده این مطالعه گفت که این پپتید توانایی ورود به مغز را دارد و در چند مدل مختلف، پپتید اثرات محافظتی در برابر از دست دادن نورونها نشان میدهد و همچنین به نظر میرسد میتواند برخی از نقصهای رفتاری را درمان کند.
دانشمندان امیدوارند که این یافته به درمان پیشگیرانه ای برای زوال عقل تبدیل شود. شرکتهای داروسازی سعی کردهاند P25 را با داروهای مولکولی کوچک مورد هدف قرار دهند، اما این داروها معمولاً عوارض جانبی ایجاد میکنند.
این پپتید همچنین نتایج قوی در ترمیم پروتئین تاو مغز از خود نشان میدهد که وقتی تغییر میکند، به یکی از ویژگیهای اصلی بیماری آلزایمر تبدیل میشود. محققان در کنار آن اثرات در مغز، بهبودهای رفتاری را نیز مشاهده کردند این پپتید می تواند از سد خونی مغزی عبور کند و به نورون های هیپوکامپ و سایر قسمت های مغز برسد.
دانشمندان پیش از این اعلام کرده بودند که چشمها بازتابی از سلامت شناختی یک فرد هستند و از آنها میتوان برای تشخیص زودهنگام آلزایمر کمک گرفت.
علائم زوال عقل؛آلزایمر زودرس
در آلزایمر چون اولین علامت از دست دادن حافظه است بیشتر به حافظه برمی گردد. زیر پنجاه سال آلزایمر زودرس است و خاص و کم است.
به گزارش بهداشت نیوز، مهدی وحید دستجردی، متخصص مغز و اعصاب گفت: بیماری آلزایمر یکی از انواع زوال عقل است. عقل شامل گفتار، حساب کردن، و.. است که حافظه جزئی از آن است. در آلزایمر چون اولین علامت از دست دادن حافظه است بیشتر به حافظه برمی گردد. زیر پنجاه سال آلزایمر زودرس است و خاص و کم است.
وی ادامه داد: آلزایمر به سن مربوط است. در ۹۰ سالگی درصد بیشتری است و هرچه سن بالاتر برود شیوع این بیماری بیشتر میشود. البته بحث زنتیک هم تاحدودی نقش دارد. خود شخص آلزایمر را متوجه نمی شود و یکی از علامتهای آن این است که خود شخص باور نمیکند و حتی برای پوشش این اختلال هم افسانه بافی میکنند. فرد به خاطر ندارد اما داستان میسازد. کسی که خیلی از اختلال حافظه شاکی است آلزایمر ندارد. اطرافیان متوجه میشوند شروع آن هم با مسائل خیلی کوتاه مدت است اگر به هیچ طریقی یادش نیاید آلزایمر دارد.
این متخصص مغز و اعصاب در ادامه بیان کرد: فراموشی هیچ ربطی به آلزایمر ندارد و بهش میگویند زوال عقل کاذب که هرکسی ممکن است فراموشی بگیرد در دورانی. آلزایمر بحث بسیار پیچیدهای است. یکسری آلارمهایی وجود دارد که میشود دقت کرد ببینیم فردی اگر فراموش کرده دیروز چه اتفاقی افتاده است و به طور کلی یادش نیاید، به او اگر وقت هم بدهیم، هم یادش نیاید، آلارم است، البته باز هم لزوما آلزایمر نیست.
دستجردی ادامه داد: یکی از راههای مهم برای پیشگیری از آلزایمر، ورزش فکری و تمرین کردن هست ولی کسی که علائم آلزایمر دارد دیگر توصیه به تمرین فکری نمیکنیم چون دیگر فایدهای ندارد و یک بار روحی شدید دارد. اضطراب، استرس و افسردگی فرد را شدید میکند.
وی در پایان اظهار داشت: تغذیه سالم هم برای پیشگیری از آلزایمر نقش دارد ولی اینکه بتوانیم با خوراکی و تغذیه آلزایمر را درمان کنیم اصلا امکانپذیر نیست و فقط میتوانیم آلزایمر را کنترل کنیم.
معجزه ویتامین دی برای آلزایمر
بیش از ۵۵ میلیون نفر در سراسر جهان با زوال عقل زندگی می کنند که انتظار میرود تا سال ۲۰۵۰ این رقم به ۱۳۹ میلیون افزایش یابد. در حال حاضر هیچ دارویی وجود ندارد که بتواند این بیماری را متوقف کند.همچنین درمانهایی که میتوانند پیشرفت زوال عقل را کُند کند در حال بررسی هستند.
عوامل زیادی وجود دارد که باعث پیشرفت زوال عقل میشود.یکی از این عوامل،کمبود ویتامین دی است که برخی از مطالعات نشان دادهاند که این ویتامین ممکن است به پاکسازی دانههای آمیلوئید بتا که یکی از نشانههای بیماری آلزایمر است،کمک کند.با این حال،این مطالعات نتایج متناقضی را در مورد اینکه آیا ویتامین D عملکرد شناختی را بهبود میبخشد،ارائه میدهد.سایر مطالعات نشان میدهند که کمبود ویتامین دی باعث افزایش خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر میشود.اخیراً محققان ارتباط بین مصرف مکمل ویتامین دی و زوال عقل را ارزیابی کردند و دریافتند که مصرف مکمل ویتامین دی خطر ابتلا به این بیماری را کم میکند.
برای این مطالعه،محققان نتایج دادههای ۱۲۳۸۸ نفر را که در ابتدای مطالعه عاری از زوال عقل بودند،تجزیه و تحلیل کردند.در مجموع نتایج نشان داد که ۳۷ درصد از افراد حداقل یکی از سه مکمل کلسیم-ویتامین دی،کوله کلسیفرول و ارگوکلسیفرول را مصرف کردهاند.محققان در تجزیه و تحلیل های خود، متغیرهای جمعیت شناختی،بالینی و ژنتیکی مانند افسردگی را درنظر گرفتند.پس از پنج سال، محققان دریافتند که ۸۳.۶ درصد از افرادی که مکمل ویتامین دی را مصرف میکردند،زنده و سالم بودند.همین امر برای ۶۸.۴ درصد از افرادی که این مکملها را مصرف نکرده بودند،صادق بود.در طی ده سال، محققان دریافتند که ۲۲٪ از شرکت کنندگان به زوال عقل مبتلا شدند که ۷۴.۸٪ از آنها ویتامین دی مصرف نکرده بودند.این درحالی بود که ۱۴.۶٪ از افرادی که ویتامین دی مصرف میکردند به این بیماری مبتلا شدند.
سود بیشتر زنان از مصرف ویتامین دی
در این آزمایش،زنانی که ویتامین دی مصرف میکردند،۴۹ درصد کمتر از زنان دیگر دچار زوال عقل شدند.همچنین مردانی که ویتامین دی مصرف میکردند،۲۶ درصد کمتر از مردان دیگر به زوال عقل مبتلا شدند.محققان همچنین دریافتند که افسردگی باعث افزایش ۳۵ درصدی خطر ابتلا به زوال عقل میشود.
چگونه ویتامین D ممکن است به زوال عقل کمک کند
یک دکتر میگوید:«یافتهها نشان میدهد که مکملهای ویتامین دی خطر زوال عقل را در برخی از بیماران کاهش میدهد.همچنین نتایج به ما یادآوری میکند که افراد پیری که کمبود ویتامین دی دارند،در معرض خطر ابتلا به بیماریهای مختلف قرار دارند.مطالعات قبلی نشان داده اند که کمبود ویتامین دی یک عامل خطر برای ابتلا به زوال عقل است چون این ویتامین علاوه بر حفظ سلامت استخوان،کاربرد زیادی در بدن دارد.برای مثال،این ویتامین به محافظت از سلول های عصبی در برابر آسیبهای مختلف،از جمله سایر پروتئین های غیر طبیعی که در زوال عقل نقش دارند، کمک میکند.»او همچنین معتقد است:«چیزی که باعث شده است زنان نسبت به مردان از مصرف ویتامین دی بیشتر سود ببرند،این است که آنها دو کروموزوم X دارند و بسیاری از ژنهای تنظیمکننده ایمنی روی همین کروموزوم قرار دارند.با این وجود،زنان سه برابر بیشتر از مردان در خطر ابتلا به لوپوس،آرتریت روماتوئید،فیبرومیالژیا و بیماریهای دیگر قرار دارند.»
چقدر ویتامین دی مصرف کنیم؟
یک دکتر معتقد است:«نتایج این مطالعه نشان میدهد افرادی که در گروه مصرفکنندگان مکمل ویتامین دی بودند،نسبت به گروه دیگر زندگی بهتری داشتند و کمتر دچار افسردگی شدند.از آنجایی که متغیرهای موثر بر زوال عقل در انجام آزمایش کنترل نشدهاند،بنابراین خارج کردن تفسیرهای درست از دادهها دشوار است.همچنین با وجود اینکه سه نوع ویتامین دی در این آزمایش استفاده شده بود،اما میزان دوز مکمل آنها و همچنین مقدار این ویتامین در خون گزارش نشده است.نتایج به دست آمده بسیار مهم هستند اما شواهد علّی واقعی را اثبات نمی کنند چون این مطالعه عوامل مهمی از جمله میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای جذب ویتامین دی و میزان ارتباط افراد با دیگران که ممکن است میزان خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهد،در نظر نگرفته است.پس برای به دست آوردن نتایج دقیقتر،باید مطالعات و آزمایشات بیشتری انجام بگیرد.همچنین مهم است که به یاد داشته باشید مصرف بیش از حد ویتامین دی میتواند باعث برخی مشکلات سلامتی شود.»او در نهایت اضافه کرد:«در حال حاضر دهها عامل بهداشتی وجود دارد که میدانیم میتوانند خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقل را کاهش دهند.برای مثال داشتن سطح خون بین ۴۰ تا ۸۰ برای سلامت مغز مناسب است.بنابراین در این زمینه پزشکان باید تلاش کنند تا این عوامل را در وضع مطلوب بررسی کنند.»
خبر خوش از پیش بینی و تشخیص آلزایمر
تیمی از دانشمندان بینالمللی موفق به توسعه نوعی «آزمایش خون» برای تشخیص بیماری آلزایمر شدند. این تست خون بر پایه آنتیبادی طراحی شده و میتواند نوع خاصی از «پروتئینهای تاو» را که با بیماری آلزایمر مرتبط هستند، تشخیص دهد. دانشمندان امیدوارند این آزمایش خون بتواند راه را برای کشف روشهای درمانی موثرتر برای آلزایمر، هموار کند.
بیماری آلزایمر را میتوان پیش از بروز علائم تشخیص داد
دانشمندان میگویند وجود دو پروتئین در مغز میتواند به تشخیص آلزایمر منجر شود چون احتمال ابتلا به این بیماری را بسیار بالا میبرد.
تحقیق نسبتاً بزرگی که توسط دانشمندان دانشگاه لوند سوئد انجام شده است، نشان میدهد که تشخیص بیماری آلزایمر پیش از بروز علائم ممکن است. روشی که محققان برای این تشخیص پیدا کردهاند، از طریق دو پروتئین انجام میشود که میتواند نشان دهد چه افرادی در آینده با علائم این بیماری درگیر میشوند.
محققان در این تحقیق بینالمللی 1325 نفر را در سوئد، آمریکا، هلند و استرالیا زیر نظر گرفتند. این افراد در ابتدای تحقیق هیچ مشکلی به لحاظ شناختی نداشتند. آنها با استفاده از اسکنهای PET وجود پروتئینهای تائو و آمیلوید را در مغز افراد بررسی کردند.
در ادامه تحقیق که دانشمندان چند سال دیگر به سراغ داوطلبان رفتند، مشخص شد افرادی که این دو پروتئین را داشتند، حدود 20 تا 40 برابر بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به آلزایمر قرار گرفته بودند. «ریک اوسنکوپل»، نویسنده اول این مقاله میگوید: «زمانی که هردو پروتئین بتا-آمیلوید و تائو در مغز حضور دارند، آنها دیگر نه فاکتور ریسک، بلکه نشانه تشخیص هستند. پاتولوژیستی که نمونههای مغز را بررسی میکند، باید بلافاصله تشخیص آلزایمر را برای بیمار داشته باشد.»
تشخیص آلزایمر پیش از ظهور نشانههای شناختی ممکن است
اوسنکوپل میگوید محققان آلزایمر به دو دسته تقسیم میشوند. یک گروه باور دارند که این بیماری تا زمان بروز علائم شناختی قابل تشخیص نیست. ولی گروه دوم میگویند تشخیص با اتکا بر بیولوژی و آنچه در مغز دیده میشود، میتواند صورت بگیرد. این محققان دانشگاه لوند هم خود را از گروه دوم میدانند.
اوسنکوپل باور دارد که درست مثل آزمایش سرطان پروستات، اگر در نمونهبرداری متوجه سلولهای سرطانی شویم، تشخیص بیماری سرطان را اعلام میکنیم، حتی اگر فرد علائم خاصی نداشته باشد. پژوهشگران با توجه به کشف داروهای نویدبخش جدید برای آلزایمر میگویند:
«اگر بتوانیم بیماری را قبل از ظهور چالشهای شناختی تشخیص دهیم، درنهایت شاید بتوانیم از دارو برای کندتر کردن بیماری در مراحل ابتدایی استفاده کنیم. بیمار میتواند از ترکیب فعالیت فیزیکی و تغذیه خوب برای افزایش شانس جلوگیری یا کندتر کردن مشکلات شناختی در آینده استفاده کند. با این حال، تحقیقات بیشتری باید انجام شود تا بتوانیم درمان را به افرادی که دچار فقدان حافظه نشدهاند، پیشنهاد کنیم.»
نتایج این مطالعه در مجله Nature Medicine منتشر شده است.
کشف بزرگ پژوهشگران درباره آلزایمر
نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد که افراد مسن با سطوح پایین ویتامین ب ۹ در معرض خطر بیشتری برای زوال عقل و آلزایمر هستند. داشتن سطوح پایین این ویتامین، همچنین با مرگ زودرس مرتبط است.
تیمی از محققان بین المللی در ایالات متحده آمریکا طی یک پروژه تحقیقاتی به پژوهش در این رابطه پرداختند. آنها داده های بیش از ۲۷ هزار فرد مختلف بین ۶۰ تا ۷۵ ساله را بررسی کردند. شرکت کنندگانی که پیش از شروع مطالعه، هیچ نشانه ای از زوال عقل نداشتند، برای سنجش کمبود ویتامین ب ۹ آزمایش دادند و سپس بین ژانویه ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ میلادی وضعیتشان مورد ردیابی قرار گرفت. آزمایش ها نشان داددند حدود ۳ هزار و ۴۱۸ نفر از این افراد دچار کمبود ویتامین ب ۹ بودند.
به گفته محققان، ممکن است غلظت سرمی فولیک اسید (ویتامین ب ۹) به عنوان یک نشانگر زیستی مورد استفاده برای اصلاح خطرات زوال عقل و مرگ و میر در سنین بالا عمل کند. به نظر می رسد باید نظارت غلظت سرمی فولیک اسید در افراد مسن در دستور کار سیاست بهداشت عمومی قرار گیرد تا به عنوان اقدامی پیشگیرانه و یا به عنوان بخشی از استراتژی های درمانی برای افراد در خطر ابتلا به زول عقل مورد استفاده قرار گیرد.
در حال حاضر به زنان باردار توصیه شده است که مکملی از اسید فولیک مصرف کنند. به گزارش سیناپرس، این تجویز برای کمک به رشد صحیح مغز، جمجمه و نخاع کودک در حال رشد لازم است تا از مشکلات رشدی به نام نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا جلوگیری شود.
پیشبینی خطر بروز آلزایمر با کمک یک الگوریتم مبتنی بر هوش مصنوعی
پژوهشگران آمریکایی، نوعی الگوریتم مبتنی بر هوش مصنوعی ابداع کردهاند که میتواند خطر بروز آلزایمر را به دقت پیشبینی کند.
به نقل از مدیکال اکسپرس، پژوهشگران "دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون"(BUSM)، نوعی الگوریتم رایانهای مبتنی بر هوش مصنوعی ابداع کردهاند که میتواند با بررسی امآرآی، آزمایش نقص شناختی و دادههای مربوط به سن و جنسیت، خطر ابتلا به آلزایمر را به دقت پیشبینی کند.
این راهبرد هوش مصنوعی که مبتنی بر یک الگوریتم یادگیری عمیق است، نوعی چهارچوب یادگیری ماشینی را به نمایش میگذارد. یادگیری ماشینی، یکی از کاربردهای هوش مصنوعی است که به رایانه کمک میکند تا دادهها را یاد بگیرد و ارتقا پیدا کند. بیماری آلزایمر، دلیل اصلی فراموشی در سراسر جهان به شمار میرود. از هر ۱۰ نفری که ۶۵ سال یا بالاتر از آن هستند، یک نفر به این بیماری دچار میشوند. آلزایمر، ششمین دلیل اصلی مهم مرگ و میر در آمریکا به شمار میرود.
دکتر "ویجایا کولاچالاما"(Vijaya Kolachalama)، استادیار پزشکی دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون و از نویسندگان این پژوهش گفت: اگر رایانهها بتوانند بیماریهایی مانند آلزایمر را با استفاده از دادههای در دسترس مانند اسکن امآرآی پیشبینی کنند، چنین فناوریهایی، قابلیت گستردهای به خصوص در شرایطی که محدودیت منبع وجود دارد، خواهند داشت. این الگوریتم نه تنها میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را پیشبینی کند، بلکه میتواند تجسمات قابل تفسیر و قابل درکی در مورد خطر بروز آلزایمر ارائه دهد که به تشخیص دقیق کمک میکنند.
پژوهشگران، اسکنهای امآرآی مغز و اطلاعات بالینی افراد مبتلا به آلزایمر و کسانی که شرایط عادی داشتند را مورد بررسی قرار دادند. آنها با استفاده از این دادهها، یک مدل جدید یادگیری عمیق را برای پیشبینی خطر بیماری آلزایمر ابداع کردند. سپس نشان دادند که این مدل میتواند وضعیت بیماری را به دقت پیشبینی کند.
به گفته پژوهشگران، این پژوهش میتواند پیامدهای گستردهای برای توسعه کاربرد دادههای مربوط به تصویربرداری عصبی از جمله امآرآی و تشخیص دقیق خطر آلزایمر داشته باشد.
پژوهشگران باور دارند که روش آنها میتواند برای کاربرد در اندامهای دیگر بدن نیز گسترش یابد و به ابداع مدلهای پیشبینی برای تشخیص دیگر بیماریهای عصبی کمک کند.
این پژوهش، در مجله " Brain" به چاپ رسید.
دیدگاه تان را بنویسید